Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Farmaceutische industrie

Onderzoek in VS naar pil van concern Akzo Nobel

AMSTERDAM, 10 NOV. De Food and Drug Administration (FDA), een Amerikaanse overheidsinstantie op het gebied van de volksgezondheid, doet onderzoek naar de nieuwste generatie anti-conceptiepillen, waaronder die van Akzo's dochteronderneming Organon. Deze pillen zijn in Duitsland en Groot-Brittannië in opspraak geraakt wegens verhoogd tromboserisico.

Een FDA-woordvoerster verklaarde donderdag dat de organisatie recente onderzoeken bestudeert na alle waarschuwingen over het gebruik van de zogeheten derde-generatie anticonceptiepillen. Het is de bedoeling de studie zo snel mogelijk af te ronden. De FDA reguleert de toelating van medicijnen in de VS.

Een woordvoerder van Akzo zei desgevraagd geen kennis te hebben van de FDA-studie. “Ik kan dit niet bevestigen. We hebben geen brief van de FDA hierover gekregen.” De woordvoerder wilde uit concurrentieoverwegingen geen melding maken van het marktaandeel van de Organon-pil in de Verenigde Staten.

Organon heeft in Europa twee derde-generatie anti-conceptiepillen op de markt, Marvelon en Mercilon. In de Verenigde Staten verkoopt Organon alleen Marvelon, onder de merknaam Desogen. Het Amerikaanse bedrijf Ortho maakt ook een Organon-pil in licentie.

Eind vorige maand waarschuwden Britse medische autoriteiten voor het gebruik van onder meer Marvelon en Mercilon. In Duitsland wil het toezichthoudende orgaan voor geneesmiddelen het gebruik van de derde-generatie pillen verbieden aan gebruiksters onder de dertig jaar.

Het Europese Agentschap ter beoordeling van geneesmiddelen en minister Borst van volksgezondheid hebben geen redenen gezien de betreffende anticonceptiepillen uit de markt te halen. Ook het Amerikaanse college van gynecologen heeft nochtans geen reden gezien het voorschrijfgedrag te wijzigen. (ANP)