Moordenaar Rabin maakte deel uit van terroristische groep

TEL AVIV, 10 NOV. De Israelische minister van politie, Moshe Shahal, heeft gisteravond gezegd dat Yigal Amir, de moordenaar van premier Yitzhak Rabin, deel uitmaakte van een terroristische ondergrondse. Vanmorgen is een zesde lid van deze groep, Eyal, gearresteerd. Amir is tijdens ondervraging door de Shin-Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst, door de knieën gegaan en heeft inlichtingen verstrekt over de structuur van Eyal en wapenopslagplaatsen.

Deze werden gevonden diep onder de grond in de tuin van de woning van zijn ouders in Herzliya en op het dak van de ouderlijke woning. De politie brak op verschillende plaatsen de muren in de woning open op zoek naar verborgen wapens en explosieven.

Er komen nog meer arrestaties volgens politiekringen. Onder de arrestanten bevindt zich Ohad Skornik, zoon van het hoofd van de chirurgische afdeling van het Ichilov-ziekenhuis in Tel Aviv, waar Rabin na de moordaanslag tevergeefs werd geopereerd.

Geula Amir, de moeder van Yigal, heeft gisteravond in een tv-vraaggesprek huilend gezegd hem niet meer als haar zoon te beschouwen. “Mijn hart zal tot het einde van mijn leven blijven huilen”, zei ze. Naar haar zeggen was Yigal het laatste half jaar erg veranderd en magerder geworden. Ze vroeg zich af wat er zich in zijn geest had afgespeeld en wie daar invloed op heeft uitgeoefend.

Uit een vanmorgen gepubliceerd opinieonderzoek in de krant Yediot Ahronot blijkt dat de nationalistische partijen onder invloed van de moord op Rabin veel terrein hebben verloren. Als er thans verkiezingen voor het premierschap zouden worden gehouden, zou de opvolger van Rabin aan het hoofd van de Arbeidspartij, Shimon Peres, 54 procent van de stemmen krijgen en Likud-leider Binyamin Netanyahu 23 procent. Vóór de moord lagen Rabin en Netanyahu vrijwel gelijk. De Arbeidspartij zou bovendien in de Knesset haar voorsprong op Likud tot 16 zetels vergroten en van 44 op 46 zetels komen, terwijl Likud van 32 naar 30 zetels terugvalt. Andere nationalistische partijen als Tsomet en Moledet verliezen eveneens, respectievelijk twee en één zetel. Een grote meerderheid van 74 procent is van oordeel dat de overeenkomst met de Palestijnen moet worden uitgevoerd.

In religieuze kringen loopt de spanning op als gevolg van de aankondiging van rabbijn Yoel Bin-Nun uit de nederzetting Ofra dat hij volgende week de namen bekend zal maken van een aantal rabbijnen die halachish (volgens de joodse religieuze traditie) uitspraken hebben gedaan dat Rabin vermoord mocht worden omdat hij door zijn politiek het leven van anderen in gevaar bracht.