Moderne soepstamp

Stamppot uitvinden lijkt niet moeilijk maar toch is Nederland het enige land waar ze dat voor elkaar hebben gekregen. En goed ook. Bijna alle moeders en oma's en heel wat vaders en opa's kunnen met hun ogen dicht een heerlijke ouderwetse stamppot maken.

Geen enkele reden te bedenken waarom een gewoon kind dat niet zou kunnen. Hoewel eerst oefenen met ogen open geen kwaad kan.

Meteen maar een beetje moderne stamppot uitvinden. Wel eens van soepstamp gehoord? Nee? Wel van soepgroenten natuurlijk. Lekker in de groentesoep. Maar nergens staat dat ze ook niet ergens anders in mogen. In de stamppot bijvoorbeeld.

In de groentewinkel 3/4 kilo aardappelen en 200 gram vers gesneden soepgroenten kopen. Aardappelen koken, water eraf gieten en aardappelen fijnstampen. Met de stamppotstamper. Rauwe soepgroenten erdoor mengen samen met een flink stuk roomboter of een stevige scheut olijfolie. Ook wat peper en zout erbij. Zelfs knoflook is toegestaan.

Dit mengsel twintig minuten in de hete oven zetten om de groenten iets minder rauw te maken en de boter te laten smelten. Echte soepstamp: nieuw en ouderwets tegelijk.

    • Philip Mechanicus