Meevaller van 600 mln door minder WAO'ers

DEN HAAG, 10 NOV. Het kabinet is veel te pessimistisch met haar raming dat komend jaar het aantal volledige WAO-uitkeringen slechts afneemt met 5000. Het zullen er in het 'conservatief-realistische' scenario van het College van toezicht sociale verzekeringen (Ctsv) circa 22.000 worden, goed voor een bezuiniging van 600 miljoen gulden.

Dat meldt het Ctsv vanmorgen in de kwartaalpublicatie 'Ontwikkeling ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid'

Het toezichtcollege werkt, net als het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid, met volledige uitkeringsjaren. Dat wil zeggen dat twee halve uitkeringen worden opgeteld tot een volledige uitkering. De 730.000 volledige uitkeringen die het toezichtcollege voor komend jaar voorziet, worden dan verdeeld over 852.000 mensen, van wie een deel een gedeeltelijke uitkering heeft. Dat zijn er bijna 8.000 minder dan eind dit jaar.

Het toezichtcollege heeft ook voor dit jaar een veel grotere daling van het aantal mensen met een AAW/WAO-uitkering voorspeld dan het ministerie van sociale zaken. Het toezichtcollege blijkt het nog steeds bij het rechte eind te hebben gehad. Staatssecretaris Linschoten (sociale zaken) kon dit jaar dan ook bij het begrotingsoverleg een fiske “meevaller” op de WAO rapporteren, omdat nieuwe keuringen en herkeuringen met scherpere keuringsnormen veel meer effect sorteren dan eerder was verwacht.

Het Ctsv gaat uit van een 'conservatief-realistisch' scenario. De pessimistische en een optimistische variant laten een daling van het volume ten opzichte van 1995 zien met tenminste 12.000 en ten hoogste 36.000 herleide uitkeringsjaren, ofwel een beparing van tenminste 300 miljoen gulden en ten hoogste één miljard gulden.