Liberalisering in 1998; Duitse regering en oppositie eens over telecom

BONN, 10 NOV. De totale Duitse markt voor telecommunicatie gaat op 1 januari 1998 open voor binnen- en buitenlandse concurrenten. Regering en oppositie hebben daarover gisteren een akkoord bereikt.

De overeenkomst volgde na acht onderhandelingsronden tussen de regering van CDU en FDP en de sociaal-democratische oppositiepartij SPD. De onderhandelingen waren nodig, omdat de wet ook door de Duitse Bondsraad, vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer, moet worden aangenomen. De SPD heeft de meerderheid in de Bondsraad. In januari volgend jaar moet het parlement over het wetsvoorstel beslissen. Pas halverwege 1997 kunnen de eerste licenties verstrekt worden aan concurrenten van de huidige monopolist Deutsche Telekom.

De minister van telecommunicatie, Wolfgang Bötsch, zei na de laatste onderhandelingsronde dat de consumenten ook in de toekomst kwalitatief goede telecomdiensten kunnen krijgen “tegen betaalbare prijzen”. De SPD ging alleen onder deze voorwaarden akkoord met het wetsvoorstel.

Alle grote aanbieders van telecomdiensten die lopen via het 'aardse' netwerk moeten een landelijke dekking van hun diensten garanderen. Dit is een grondwettelijke plicht. Daarentegen mag de nieuwe DECT-technologie (Digital European Cordless Telephony) voor mobiele telefonie wel beperkt aan huishoudens worden aangeboden. DECT-frequenties zijn slechts beperkt beschikbaar. Bedrijven die toch landelijke service kunnen geven, zullen prioriteit krijgen bij de vergunningaanvraag.

De overeenkomst tussen de regering en de SPD telt tien punten. De markt voor telecommunicatie zal in 1998 voor alle aanbieders opengaan teneinde meer concurrentie te bewerkstelligen. Volgens minister Bötsch voorkomt de overeenkomst dat grote marktpartijen hun dominerende positie kunnen misbruiken. Er zijn “in de basis geen beperkingen” in de toegang tot de markt. De regels die aan de aanbieders worden opgelegd, zullen gerelateerd zijn aan de machtspositie van de telecomaanbieders.

Nationale aanbieders moeten binnen korte tijd een groot marktaandeel kunnen verwerven. Tegelijkertijd moeten kleine en middelgrote marktpartijen een kans krijgen toegang te krijgen tot het bestaande telefoonnetwerk. Het is nog niet duidelijk welke instantie na 1998 de telecommarkt zal controleren.Volgens Börsch is dit nog onderwerp van verdere studie.

Het technische niveau van het kabelnetwerk is in de overeenkomst nog niet geregeld. In het voorstel is sprake van ISDN-achtige diensten. Daarover zegt Bötsch, dat deze hoogwaardige digitale diensten alleen daar aangeboden zullen worden, waar er behoefte aan is. (DPA)