Japanse Softbank doet overname in VS

TOKIO, 10 NOV. De Japanse software-distributeur Softbank neemt voor 2,1 miljard dollar Ziff-Davis over, de grootste Amerikaanse uitgever van computer- en technologietijdschriften. De twee bedrijven hebben dit gisteren bekendgemaakt.

Met de overname van Ziff-Davis Publishing Co. zet Softbank zijn expansie in de Verenigde Staten - de grootste markt voor computers in de wereld - voort. Softbank deed vorig jaar al een bod op de Amerikaanse uitgever van onder meer PC Magazine, Computer Shopper, PC Week en MacUser, dat toen te laag was.“Deze acquisitie is een belangrijke stap voorwaarts in Softbanks strategie om als aanbieder van infrastructuur wereldleider te worden in de digitale informatieindustrie,” zei Softbank-topman Masayoshi Son.

Volgens Son neemt door de overname de winst per aandeel van Softbank toe met 65 dollarcent (bijna één gulden). De winst voor belastingen zal met ingang van het nieuwe boekjaar, dat op 1 april aanstaande begint, met 67 miljoen dollar (honderd miljoen gulden) zijn toegenomen. Softbank, dat zevenhonderd werknemrs heeft, zag zijn omzet de afgelopen drie jaar meer dan verdubbelen tot 964 miljoen dollar. Het bedrijf is twee maal zo groot als zijn directe concurrent, Ascii.

Softbank richt zich vooral op het verkopen van software voor personal computers, maar geeft in Japan ook computertijdschriften uit. Volgens analisten is Ziff-Davis, dat in de VS een marktaandeel van vijftig procent heeft, een goede aanvulling op de activiteiten van Softbank.

Ziff-Davis is nu nog voor 94 procent in handen van Forstmann Little & Co., een investeringsmaatschappij in New York. De rest van de aandelen is in bezit van de familie Ziff. Volgend jaar februari neemt Softbank deze aandelen over. De overname wordt gefinancierd door uitgifte van nieuwe aandelen en obligaties. Volgens Softbank zijn er geen bankleningen nodig. (AP, Reuter)