Goudhaantjes

Van alle motieven om een bedrijf naar de beurs te brengen wordt een van de intiemste argumenten vaak verzwegen: dat de aandeelhouders geld willen zien.

Bestuursvoorzitter Cor Stutterheim van beursganger Computer Management Group vormt daarop geen uitzondering. Uitvoerig belichtte hij deze week in Londen het belang van een beursnotering voor het in Nederland vierde automatiseringsbedrijf. CMG had zijn beursgang zelfs eerder dit jaar nog uitgesteld, omdat de markt toen in verwarring was omdat een aantal Britse concurrenten na hun beursgang in Londen direct teleurstelden. Dat zou CMG een slechte prijs op de beurs hebben opgeleverd. Nu staan de lichten op groen.

Een beursintroductie biedt, zo somde de Nederlander op, CMG toegang tot de kapitaalmarkt, wat handig is bij het financieren van overnames. Verder vergroot het de name and fame van het bedrijf. Wat weer praktisch is bij het werven van klanten en nieuwe werknemers. Dat de beursintroductie ook aantrekkelijk is voor Stutterheim zelf, die een flink pakket aandelen CMG heeft, bleef onvermeld.

Het deze week verschenen voorlopige prospectus geeft een actueel overzicht van de belangen in CMG. Het grootste pakket is in handen van directielid Barbara Ward. Na het uitoefenen van haar opties heeft zij 2,8 miljoen aandelen, ofwel een belang van 4,5 procent. Bestuursvoorzitter Stutterheim heeft 1,4 miljoen stukken (belang 2,3 procent). Bovendien hebben zowel Ward als Stutterheim een niet nader gespecificeerd indirect belang in de 2,2 miljoen aandelen die het CMG pensioenfonds houdt. Bij een verwachte uitgifteprijs van 6 à 7 gulden zijn de pakketten van Ward en Stutterheim tenminste respectievelijk 16,8 miljoen en 8,4 miljoen gulden waard.

Hoeveel aandelen zij zullen verkopen wordt 30 november bekend, één dag voordat CMG zowel in Londen als Amsterdam in de notering komt. De telefoons van Stutterheim en Ward zullen de komende weken roodgloeiend staan: ook vermogensbeheerders zijn tuk op grote bedragen.

    • Hendrik Jan van Oostrum