Geslacht

Lubbers heeft het in Brussel blijkbaar niet meer geholpen, maar vooruitgang is het wel. Gemengd voetbal: ik droom me gek. Een schaarbeweging van Sonja, een tackle van Linda, een sliding van Winnie, Elsemieke als ouderwetse stormram. En wat dacht u van mevrouw Dijkstra in het doel? Pia die zich in de voeten van Marc Overmars werpt, dat is andere koek dan het gepriegel van Kanu.

De vraag of voetballen een gemengde sport zou kunnen zijn, mag niet eens worden gesteld. Nog erger is dat er een rechter moet worden aangesproken om een vijftienjarige Groningse mee te laten draven met GVAV-Rapiditas in de landelijke B1-competitie. Dan krijg je weer zo'n stel moderne ouders in het Sportjournaal die de heroïek van Nelson Mandela proberen na te bootsen. Ook dat rechtertje gaat zich belangrijk voelen, zwaait met vooroorlogse wetsteksten en referaten uit de renaissance, terwijl hij het hele geding binnen de minuut had kunnen afkloppen met de simpele boodschap: kunst heeft geen geslacht, voetbal dus ook niet.

Een meisje dat op voetballen gaat moet alleen zorgen dat ze blessurevrij is, over goede beenbeschermers beschikt en in gepaste uitrusting het veld betreedt. Een strak shirtje kan nog, maar de broek moet altijd een beetje zwabberen - de bedoeling blijft balcirculatie, niet bilcirculatie. De KNVB is zeer gevoelig voor de hiërarchie der dingen, vooral in deze dagen van groot verlangen naar onbesproken gedrag. En Jos Staatsen, met zijn gevoel voor traditie en rituelen, zal van heel ver moeten komen om de paniek beheersbaar te houden als zich ineens vrouwvolk in de zestien meldt. Hij wordt nu al draaierig van al die oorbellen.

Als Erica Terpstra staatssecretaris voor sport kan worden, is het toch vanzelfsprekend dat het eerste het beste wicht uit Friesland een bescheiden bijdrage moet kunnen leveren aan de zônedekking van Cambuur. Maar, zoals je de laatste tijd wel vaker ziet, het feminisme is niet meer wat het is geweest. Vrouwen van tegenwoordig willen nog wel eens verkrampen voor de sprong naar de grote gelijkwaardigheid. Het commentaar van ene Inge Blans van de Emancipatieraad in de Volkskrant: 'Wij sluiten niet uit dat het voetbalspel op een gegeven moment door vrouwelijke tact wordt verrijkt, bijvoorbeeld door een mooie omhaal, of hoe heet zoiets? Wij sluiten zelfs niet uit dat het vrouwenlichaam zich in de loop van de tijd zo ontwikkelt dat vrouwen ook fysiek een rol van betekenis in het voetbalspel kunnen gaan spelen.'

Hoezo vrouwelijke tact? Het gaat wel om sprinten, buffelen, schoffelen en scherp zijn in de duels, dames. Een omhaaltje kan een enkele keer, maar het is niet echt de moeite om daar het veld voor op te komen. Treurig toch dat zo'n emancipatiemens zelf de vreugde tempert en twijfel zaait over de fysieke conditie van kandidaat-voetbalsters.

Ik durf Irene de Kok best in de mandekking te zetten tegen Bryan Roy. Als de grillige spits niet in zijn dribbeldagje is, raakt-ie geen bal. Zelfs ex-scheidsrechter Frans Derks, toch de meest gebetonneerde macho van Nederland, ziet vrouwen almaar sterker worden. 'In de jaren tachtig reed ik mee met de Tour Féminin. Dat was de tijd van Mieke Havik en zo. Die meiden hadden een kont waarop je piano kon spelen. Als je toen had gezegd dat ze Alpe d'Huez zouden oprijden, was je voor gek verklaard. Maar nu doen ze het! Vrouwen kunnen heel veel.'

Ik blijf juichen: na het korfbal en de ruitersport wordt nu ook het voetbal een man-vrouw-mozaïekje. De gevolgen zullen ingrijpend zijn. Voor een beetje meer vrouw loopt De Meer straks half leeg, richting Diekman, Emmen of RKC. Het voetbal heeft er een nieuwe publiekstrekker bij en dus zullen de zes televisiezenders zich met nog meer inhalige tralala gaan storten op de volkssport nummer 1. Niet uitgesloten is dat de deskundige Hans Kraay in de studio plaats moet maken voor een of andere madame Soleil - type Hedy d'Ancona.

En wat wordt het lot van de nu nog gereputeerde trainer? Kan Van Gaal zijn napoleontische uitstraling ophouden als zijn selectie wemelt van de meiden? Zal hij die paar dagen in de maand de juiste toon en een zachtere stem weten te vinden? Voor Advocaat mag gemengd voetbal geen probleem zijn. Dick is altijd lief. Bert Jacobs? Prima vrouwenman. Deze coach kan zelfs met ufo's praten, achter zijn cola-jenever. Voor Fritz Korbach wenkt dan weer het drama: hij moet terug naar Istanbulspor. Vrouwen zien dwars door die zonnebril heen.

    • Hugo Camps