Gebakken banaan met ijs en koffiesaus

Mij staat nog vaag de strip voor ogen van Appie Happie die zijn energie ontleende aan het eten van bananen. Je ziet ze ook nog wel in de kantines van bedrijven, mensen die zweren bij een banaan per dag uit genot of zucht de dokter weg te houden. Er zijn geijkte ijstoetjes in restaurants waarin schijven banaan de bekroning vormen van wat voor een gedurfde en exotische afsluiting van een paradijselijk maal moet doorgaan. Maar eigenlijk is de banaan een culinair onderschat artikel in Nederland. Ten onrechte. Daarom deze aanprijzing.

Toetje voor 4 personen: 3 deciliter melk 2 afgestreken eetlepels custard 1-2 eetlepels suiker (naar smaak) ongeveer 1 eetlepel oploskoffie eventueel een scheutje koffielikeur 2 grote of 4 kleine bananen 20 gram boter 1/2 liter roomijs

Breng 2 deciliter melk aan de kook. Roer de custard, suiker en oploskoffie met de rest van de melk glad. Roer deze oplossing door de gekookte melk en laat het mengsel binden tot saus. Proef of er suiker of koffie bij moet en roer desgewenst de likeur door de saus. De hete saus moet iets afkoelen; warm is mooi genoeg. Snijd elke banaan overlangs in tweeën en vervolgens doormidden en bak de vier stukken in de boter snel rondom lichtbruin. Schep ijs en hete stukken banaan op borden en lepel de saus erover. Direct serveren.

    • Annelène van Eijndhoven