Franse rente beleningen omlaag

PARIJS, 10 NOV. De centrale bank van Frankrijk heeft gisteren de renteverhoging van een maand geleden teruggedraaid. De renteverhoging was bedoeld om de koers van de franc te steunen. Banken kunnen weer vijf- tot tiendaagse speciale beleningen afsluiten tegen een tarief van ,35 procent. Deze beleningen werden op 6 oktober opgeschort. Met de ingreep komt Banque de France tegemoet aan de wens van de regering-Juppé. Premier Juppé, die dinsdag een nieuw kabinet presenteerde en plannen aankondigde om het begrotingstekort terug te dringen, gaf aan dat de Franse economie een renteverlaging goed kan gebruiken. Minister Arthuis (economie en financiën) zegt daarvoor geen druk te hebben uitgeoefend op de centrale bank. Het niveau van 6,35 procent is nog altijd hoger dan het tarief van 6,15 procent dat voor 6 oktober voor de speciale beleningen werd gehanteerd. De franc reageerde amper op de rentemaatregel. De effectenbeurs was niet onder de indruk van de rente veraging. De CAC-index van de belangrijkste beursfondsen sloot iets lager (Reuter).