Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

ƒ 100 mln orders voor Stork-Wärtsila

Stork Wärtsila Diesel (SWD), Zwolle, voor 40 procent eigendom van Stork, heeft opdrachten voor de levering van dieselmotoren binnengekregen met een gezamenlijke waarde van 100 miljoen gulden. De grootste opdrachten komen uit Finland en Maleisië. Daarnaast mag het bedrijf motoren bouwen voor opdrachtgevers die op verschillende Nederlandse en buitenlandse werven schepen laten bouwen, zo meldt SWD. Zo wordt op een werf in Helsinki binnenkort begonnen met de bouw van twee nieuwe cruiseschepen voor Carnival Cruise Lines die elk worden uitgerust met zes 12-cylinder Wärtsila 38 motoren voor de diesel-elektrische aandrijving met een totaalvermogen van 47.520 kilowatt. Voor dit motortype is sinds de introductie in 1993 voor 450 miljoen gulden aan opdrachten ontvangen. SWD maakt deel uit van de Wärtsila Diesel Groep die vorig jaar een omzet behaalde van 395 miljoen gulden.