Europese prijs voor Koerdische ex-parlementiër; Turkije verontwaardigd

BRUSSEL/ ANKARA, 10 NOV. Het Europees Parlement heeft gisteren tot verontwaardiging van Turkije de Sacharov-prijs voor de vrijheid van gedachte toegekend aan de gevangen Turks-Koerdische ex-parlementariër Leyla Zana.

De toekenning van de prijs is pikant omdat het Europees parlement zich volgende maand moet uitspreken over een douane-unie tussen Turkije en de Europese Unie. De gevangenhouding van Leyla Zana en andere Turks-Koerdische ex-parlementariërs door Turkije heeft echter veel kwaad bloed gezet in het parlement, dat scherpe voorwaarden heeft gesteld in ruil voor ratificering.

Zana werd in december 1994 tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens banden met de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Een Turks hof van beroep heeft dit vonnis eind vorige maand bevestigd.

Zana was voor de prijs voorgedragen door de socialistische groep, de grootste fractie in het Europees parlement. “De prijs zendt een duidelijk en onmiskenbaar signaal aan de autoriteiten in Ankara. Wij in Europa staan verbijsterd over Turkijes staat van dienst op het gebied van mensenrechten en behandeling van minderheidsgroepen”, aldus Pauline Green, leider van de socialistische groep.

Volgens een Turkse regeringswoordvoerder echter komt de toekenning van de prijs aan Leyla Zana het prestige van de Sacharov-prijs niet ten goede. “De onderscheiding van deze vrouw, wier relaties met een terroristische organisatie is bewezen door een uitspraak van de rechter, is geen gelukkige gebeurtenis gezien vanuit de mensenrechten”. De woordvoerder achtte het “niet nuttig” verder commentaar te leveren.

EU-commissaris Hans van den Broek drong er gisteren juist bij het Europees parlement op aan de douane-unie te ratificeren. Hij wees op de “vooruitgang die recentelijk is geboekt door (de Turkse premier Tansu) Çiller. En ik geloof dat het Europees Parlement zijn goedkeuring zou moeten kunnen geven”, zei hij. Çiller op haar beurt leverde gisteren een scherpe aanval op de Europese parlementariërs die niet in staat zouden zijn een onbevooroordeeld oordeel uit te spreken over de douaneunie. (Reuter, AP, AFP)