'Ellemann-Jensen maakt meer kans'

De kansen van de Deense kandidaat Uffe Ellemann-Jensen om Willy Claes als secretaris-generaal van de NAVO op te volgen worden volgens de Deense media “met de dag groter”. De Fransen en de Duitsers zouden overwegen de Deen te steunen. De voormalige minister van buitenlandse zaken van Denemarken heeft tijdens de gesprekken vorige week in Washington “een zeer goede indruk” nagelaten op de Amerikanen. “Hij zei precies de dingen die de Amerikanen wilden horen. Hij stond veel sterker in zijn schoenen dan Lubbers”, schrijft de links georiënteerdeerde kwaliteitskrant Det Fri Aktuelt.

Volgens de Deense dagbladen is de afwijzende houding van de Verenigde Staten ten opzichte van Lubbers te wijten aan “de slechte gesprekken die hij gevoerd heeft met de Amerikanen”. Volgens Det Fri Aktuelt zou Lubbers ook geen sterke aanhanger zijn van de uitbreiding van de NAVO door de Oosteuropese landen toegang te verschaffen. De voormalige premier zou volgens de Amerikanen “een te strenge katholiek” zijn en een “militaire achtergrond” missen, zo zeggen de Denen.

De Europese steun voor Ellemann-Jensen wordt volgens de Denen steeds groter.Ellemann-Jensen had al de steun van Noorwegen en IJsland, maar anderen zouden nu ook volgen. De Fransen stonden aanvankelijk afwijzend tegenover de kandidatuur van Ellemann-Jensen omdat de Denen zich nogal negatief hebben uitgelaten over de Franse kernproeven in de Stille Zuidzee. De Franse houding is volgens de Denen aan het “omslaan”. Het Kopenhaagse dagblad de Berlingske Tidenet schrijft vanmorgen dat kringen rond de Franse ambassadeur hebben laten doorschemeren dat de Fransen bereid zijn om Ellemann-Jensen te steunen. Alleen een nieuwe derde kandidaat zou volgens de Denen de Fransen nog op andere gedachten kunnen brengen. Ook de Duitse liberalen, de FDP, dringen er volgens de Denen bij Kohl op aan om achter de kandidatuur van Ellemann-Jensen te gaan staan.