Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Energie

Einde monopolie Petrobras

BRASILIA, 10 NOV.. Het Braziliaanse Congres heeft gisteren ingestemd met de opheffing van het staatsmonopolie van de oliegigant Petrobras. Buitenlandse en particuliere ondernemingen die oliebronnen willen exploitateren, raffinage-activiteiten willen opzetten of olie willen transporteren krijgen voortaan toegang tot de Braziliaanse markt. De nieuwe wet die gisteren door de Braziliaanse senatoren is aangenomen, moet een eind maken aan de afhankelijkheid van Brazilië van buitenlandse olie. Mexicaanse, Argentijnse en Veneuelaanse oliemaatschappijen hebben interesse getoond voor joint ventures met Petrobras. In juli van dit jaar sloten de staatsoliebedrijven van Venuzuela en Brazilië een samenwerkingsovereenkomst. (AP).