ECT vreest prijzenslag na vertrek rederijen

ROTTERDAM, 10 NOV. Het Rotterdamse containeroverslagbedrijf ECT is bang dat er in de Waalhaven als gevolg van de toegenomen overslagcapaciteit voor containers een tarievenslag kan ontstaan. ECT verliest drie rederijen als klant. In totaal gaat het om de overslag van bijna 160.000 containers op jaarbasis.

Directiewoordvoerder H. Schut zegt vooral de overstap van de rederijen K-Line en Yang Ming naar het stuwadoorsbedrijf Hanno een slechte zaak te vinden. Hanno verhuist binnenkort samen met stuwadoor Uniport naar pier 6 en 7 in de Waalhaven, waar ruimte is ontstaan door de verhuizing van ECT-dochter Unitcentre naar de Maasvlakte.

Het pakket dat ECT aan Hanno verliest omvat 90.000 containers per jaar. Meer begrip heeft Schut voor het verlies van rederij Geest Lines (jaarlijks 67.000) containers, die zijn activiteiten in de Rotterdamse Eemhaven gaat samenvoegen met Bell Lines. Dit laatste past volgens Schut in het plan 2000-Short, dat de bundeling van kustvaart-activiteiten in de Eemhaven behelst.

Hanno is in staat onder de tarieven van ECT te gaan zitten, omdat ECT als volcontinu bedrijf een hogere kostenstructuur heeft. Schut is ervan overtuigd dat zijn concurrent er wel achter zal komen dat het ook volcontinu moet gaan draaien om de van ECT afgepikte klanten goed te kunnen bedienen. Dat zal dan direct hogere kosten met zich meebrengen, aldus Schut.

ECT kwam donderdagavond laat met de bekendmaking over het weglopen van de drie klanten, nadat de Amsterdamse effectenbeurs opheldering had gevraagd over berichten in de pers over het kwijtraken van ladingpakketten. Deze berichten leidden op de beurs tot enige onrust rond de eigenaren van ECT, zoals Nedlloyd en Pakhoed.

De recente ontwikkelingen zullen overigens niet leiden tot een lagere winstverwachting van ECT, aldus het persbericht. In het jaarverslag over vorig jaar sprak de directie de verwachting uit dit jaar een winst van meer dan 30 miljoen gulden te zullen behalen. “Inmiddels wijst de gang van zaken bij ECT erop, dat het resultaat ruim boven deze prognose zal uitkomen”, aldus de directie van het overslagbedrijf.

ECT benadrukt dat het bedrijf nog onlangs de derde wekelijkse afvaart van The Global Alliance binnensleepte. Deze klant, met een volume van 350.000 containers per jaar, zal zich binnenkort als eerste vestigen op de nieuwe terminals van ECT op de Maasvlakte. ECT verwacht dit jaar ongeveer 2,4 miljoen containers te zullen behandelen. Het verwachte volume voor 1996 ligt daar iets boven. (ANP)