Doek valt definitief voor Concertzender

AMSTERDAM, 10 NOV. De Concertzender houdt definitief op te bestaan. Aanstaande zondag verzorgt het radiostation zijn laatste uitzending. Het landelijke radiostation voor 'serieuze muziek' kan wegens onvoldoende donateurs en sponsors niet langer aan zijn verplichtingen voldoen. “Ontzettend treurig”, zei vanmorgen directeur Aad van Nieuwkerk, maar op geen enkele wijze is een oplossing te verwachten.”

De Concertzender, een vrijwilligersorganisatie met circa 120 medewerkers, is in 1982 opgericht als lokaal Amsterdams radiostation, uit onvrede met de programmering van klassieke muziek door de publieke omroepen. In 1993 begon men landelijk via de kabel 24 uur per dag uit te zenden. De Concertzender, met een jaarbudget van een miljoen, ontving geen subsidie. De doelstelling om minder gangbare muziek integraal uit te zenden met een minimum aan gesproken woord, liet echter evenmin ruimte voor reclame. Inkomsten werden gegenereerd door circa vijfduizend donateurs en enkele sponsors. In oktober 1994 stond de Concertzender reeds op het punt te verdwijnen. Door een hulpactie uit het Nederlandse muziekleven, kon het bestaan van de zender voor tenminste een jaar worden gegarandeerd. Een benefietconcert begin deze maand in het Amsterdamse Concertgebouw leverde te weinig middelen op.