De straf van Sinterklaas; Win je naam in chocoladeletters!; Sinterklaasprijsvraag

Morgenavond kun je voor het eerst je schoen zetten. Want dan is Sinterklaas weer in het land. Zondag zou je dus je eerste cadeautje kunnen krijgen, als je de wortel en het water voor het paard niet vergeten bent. Maar soms, heel soms, krijg je van Sinterklaas geen cadeautje. Dan krijg je een zakje zout. Of helemaal niets. Want dan ben je stout geweest. Hoe weet Sinterklaas dat eigenlijk? De ouders van die stoute kinderen zullen het hem wel verteld hebben (ook niet zo aardig eigenlijk. Klikken mag toch niet?). Wat zij vertellen, en wat de Zwarte Pieten 's avonds allemaal horen, schrijft Sinterklaas in een groot boek met een rode kaft. Als hij in Nederland komt, weet hij dus precies welk kind wel en welk kind geen cadeautje verdient. Sommige kinderen vindt Sint zelfs zo stout dat ze ook op 5 december geen cadeautje krijgen. Op pakjesavond krijgen ze alleen een pak slaag. Met de gard, dat geheimzinnige ding dat in het liedje 'Zie de maan schijnt door de bomen' voorkomt. Het is een bosje takken, van rijshout, en het doet vast heel veel pijn als je daar mee geslagen wordt. Een roe is net zo'n martelwerktuig. Maar nog is het niet genoeg, want Sinterklaas heeft nog iets ergers verzonnen. Als je echt heel stout bent geweest, dan moet je in de zak, waar eerst de cadeautjes voor de andere kinderen zijn uitgehaald, en in die zak moet je mee naar Spanje. Brrr.

Die Sinterklaas is dus zo aardig nog niet. Of valt het wel mee met die straffen? En vindt je het eigenlijk wel terecht dat je geen cadeautjes krijgt als je stout bent geweest? Daarover gaat dit jaar de Sinterklaasprijsvraag. Ben je wel eens gestraft door Sinterklaas? En wat had je toen gedaan? Of zègt Sinterklaas alleen maar dat-ie straft en doet hij het uiteindelijk toch niet? Misschien vindt je wel dat Sinterklaas te weinig straft. Of dat hij eens een nieuwe straf zou moeten bedenken. Iets dat nog veel erger is dan een klap met de gard of een reisje naar Spanje. Bijvoorbeeld dat je op Sinterklaasavond geen pepernoten en speculaasjes mag eten, maar iets heel vies, zoals haring met stroop. En je ouders? Vaak krijgen zij ook een cadeautje van Sinterklaas. Maar straf krijgen ze nooit. Terwijl ouders ook niet altijd even lief zijn.

Schrijf ons alles over de straffen van Sinterklaas. Je mag er natuurlijk ook een tekening over maken. De mooiste tekeningen en verhalen staan op 1 december op de Kinderpagina. En de maker van de allerbeste tekening of het allerbeste verhaal, wint een grote prijs: zijn voor- en achternaam in chocoladeletters. Krijg je dus toch een cadeau, ook al vindt Sinterklaas je stout. Op 5 december wordt het bij je thuis gebracht.

Stuur je verhaal en/of tekening voor 27 november naar Sinterklaasprijsvraag, Kinderpagina NRC Handelsblad, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam. Schrijf je naam, adres en leeftijd op de inzending. Inzenders mogen niet ouder dan 12 zijn.