Clowns in cartooneske circusacts

Voorstelling: Simpatico, eh! door I Colombaioni. Gezien: 6/11 in Nieuwe de la Mar-theater, Amsterdam. Nederlandse tournee t/m 1/12.

“Salto della morte!” roept Alberto Vitali drie, vier, vijf keer, terwijl Carlo Colombaioni op het uiteinde van het wipje staat waar Alberto straks op moet springen. We zien aankomen wat er straks gebeurt - en het gebeurt ook: Alberto springt, het wipje breekt in tweeën en Carlo blijft onnozel stilstaan. Maar in dit geval speelt alles zich af op een hoogte van niet veel meer dan twintig centimeter, en dat maakt de act van Il Colombaioni toch weer ontwapenend grappig. Net als het koorddansnummer waarbij het koord gewoon op de grond ligt, het trapezewerk zonder echte trapeze en de goochelkunst die zeer zichtbaar een kunstje van niks is.

De twee Italiaanse theaterclowns, die met hun internationale brabbeltaal, hun minimale attributen en hun cartooneske effecten de echo's van het oude circus oproepen, zijn terug in Nederland met een nieuw programma. Simpatico, eh! heet het, en in die titel schuilt ongetwijfeld de zelfspot van twee routiniers die duvelsgoed weten hoe ze de sympathie moeten opwekken.

Sommige van hun grappen, zoals in de openingsscène met een zwerver op een bankje in het park en de passanten om hem heen, doen in hun kinderlijkheid denken aan de pagina getekende mopjes uit het voormalige Tussen de rails. Soms ook, als ze mensen uit het publiek halen om als in Een van de acht een scènetje na te spelen, komt hun succes iets al te makkelijk. Maar ze blijven de eeuwenoude circustechnieken trouw, en het is altijd weer een wonder te zien hoe die ook nu nog niets van hun bruikbaarheid hebben verloren.

    • Henk van Gelder