Cijfers Unilever vallen beurs mee, koers stijgt

AMSTERDAM, 10 NOV. De kwartaalcijfers van Unilever zijn vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs goed ontvangen. Het voedings- en wasmiddelenconcern boekte een koerswinst van 2,90 op 204,40 gulden.

AMSTERDAM “Unilever is minder negatief als iedereen verwacht had. Dat is dus winst”, aldus een handelaar.

Naast de cijfers over het derde kwartaal van Unilever viel er niet veel aan het Damrak te beleven. De ondertoon was licht positief. De graadmeter, de AEX-index, was rond het middaguur met 0,7 punt gestegen tot 453,42 punten.

“Er zijn geen echt grote orders, maar hier en daar gaan wat kleine pakketten over de toonbank. Dat leidt tot koerswinsten, al is het vaak dubbeltjeswerk”, aldus dezelfde handelaar.

Het slotrecord gisteravond op Wall Street was een stimulans. De dollarkoers - een cent omlaag - drukte daarentegen de stemming. Ook openden Frankfurt en Londen en Parijs lager. De obligatiemarkt was vast.

Opmerkelijk was de winst van Fokker. Aanleiding waren uitspraken van J. Schrempp, de hoogste baas van Daimler-Benz, dat via dochter Dasa een meerderheidsbelang heeft in Fokker.

Dinsdag nog drukte hij de koers van Fokker door te zeggen dat hij de vliegtuigbouwer laat vallen als de Nederlandse overheid geen steun geeft. Gisteravond wrong hij zich in allerlei bochten om op een geloofwaardige manier zijn liefde aan Fokker te betuigen. Hij noemde de vliegtuigbouwer zelfs zijn “love baby”. Fokker steeg vanmorgen 8 dubbeltjes op 8,50.

Op de Europese valutamarkten noteerde de dollar rond het middaguur 1,5779 gulden, tegen een slotkoers van 1,5880 gisteren.

Het lagere koerspeil was gisteravond al bereikt op de wisselmarkt in New York. De dollar raakte daar onder druk door de zwakte van de Mexicaanse peso en het conflict tussen de Amerikaanse regering en het Congres over de staatsfinanciën. Als er in de VS niet snel een akkoord komt over verhoging van het schuldplafond van de overheid, dreigt de Amerikaanse regering volgende week voor het eerst in de geschiedenis in gebreke te moeten blijven bij het voldoen van betalingen over haar schulden.

NEW YORK Op Wall Street heeft de Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen gisteren opnieuw een slotrecord gevestigd. Het oude record van de voorgaande dag werd met 11,56 punten verbeterd op 4864,23 punten.

De technologiefondsen waren gevraagd na berichten over goede verkoopresultaten in de halfgeleidersector. Toch steeg de beurs daardoor niet overtuigend. Dat kwam door de koersbewegingen van de Mexicaanse peso, die een voorbode zouden kunnen zijn van een nieuwe economische crisis in Mexico.

De peso zakte in de loop van de dag weg, waarna een herstel optrad, vermoedelijk doordat de Mexicaanse centrale bank ingreep. De beurskoersen in New York volgden de koers van de peso. De gang van zaken in Mexico heeft vanwege de nauwe verwevenheid met de Amerikaanse economie grote invloed op het Amerikaanse bedrijfsleven.

Ook de dollar bleef in de pas met de peso. De koers zakte weg, maar liep later weer op om tegen het einde van de handel in New York op 1,5800 te komen. De voorgaande dag was dat 1,5910.

TOKIO De effectenbeurs in Tokyo sloot vandaag hoger. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 22,52 punten ofwel 0,13 procent tot 17.843,56. De omzet kwam uit op 330 miljoen aandelen.