Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Burger King vestigt zich op stations

ROTTERDAM, 10 NOV. De hamburgerketen Burger King zal de komende jaren vestigingen openen op stations van de Nederlandse Spoorwegen. Daartoe heeft Burger King een exclusief contract met de NS gesloten.

Dat heeft NS gisteren bekend gemaakt. Eind deze maand opent Burger King de eerste vestiging op het station Den Haag Centraal. Daarna volgen onder meer stations in Almere en Zwolle. De grote wereldwijde concurrent van Burger King, McDonald's, was ook in de race voor het NS-contract. De overeenkomst met de NS is een succes voor Burger King, dat de afgelopen jaren moest toezien hoe het aantal vestigingen van McDonald's in Nederland - momenteel circa 120 - snel toenam. Burger King, dat nu nog maar een tiental vestigingen heeft in Nederland, is een dochter van de Britse voedings- en drankenfabrikant Grand Metropolitan. Het is volgens de NS “nog onbekend” hoeveel vestigingen van Burger King nog zullen volgen.

De Nederlandse Spoorwegen willen de stations veel meer commercieel gaan exploiteren. NS Stations is bezig met plannen om op stations winkels en supermarktjes te bouwen. In mei dit jaar werd bekend dat de pizzaketen Pizza Hut, dochter van het PepsiCo-concern, de komende jaren tientallen vestigingen zal openen op NS-stations. De fastfoodketens Burger King en Pizza Hut spelen met hun vestigingen op de NS-stations in op het veranderde eetpatroon. De haastige consument eet steeds vaker - snel - buiten de deur. Treinstations, met hun grote dagelijkse stroom bezoekers, zijn daarom een gewilde vestigingsplaats voor fast food-formules.

De opleving van Burger King wordt begeleid door de een nieuwe opleving van Amerikaanse fastfoodformules in Nederland. Ketens als Applebee's, Quick, en Schlotzsky's Deli zouden plannen hebben om in Nederland actief te worden of hebben reeds vestigingen geopend. De voormalige McDonald's-directeur Jan Sybesma is inmiddels een steakhouse-formule begonnen, Lone Star genoemd.