Boksbond in actie na dodelijke ongelukken

ROTTERDAM, 10 NOV. Drie bokswedstrijden met dodelijke afloop vorige maand zijn voor de World Boxing Council, een van de leidende bonden voor profboksers, de directe aanleiding geweest nieuwe maatregelen te nemen om boksers beter te beschermen. De WBC houdt in Chiang Mai in Thailand zijn jaarlijkse congres waaraan 300 afgevaardigden deelnemen.

De medische commissie van de WBC acht het aftrainen kort vóór een gevecht om de gewichtslimiet te halen de belangrijkste oorzaak van ongelukken in de ring. Door het geforceerd aftrainen kan uitdroging optreden. De WBC adviseert daarom grenzen te stellen aan het gewichtsverlies.

Een andere belangrijke factor bij fatale verwondingen is volgens de WBC de aanwezigheid van familieleden, vooral vaders, in de hoek. “Het lijkt erop dat de emotionele banden een tegenovergesteld effect hebben op hun beslissingen als helper”, stelt de WBC. De vergadering bevestigde nog eens de al vijftien jaar bestaande regel die verbiedt dat directe familieleden in de hoek van een bokser werkzaam zijn. Familie mag wel bij de ring aanwezig zijn maar niet op de ring komen.

De WBC kondigde ook de introductie aan van een nieuwe mondbeschermer. Aan de ontwikkeling daarvan is vijf jaar gewerkt en er is 160.000 gulden in gestoken. De nieuwe mondbeschermer is gemaakt van rubber, dat een betere bescherming biedt en zeker een jaar meegaat. Dat is vier keer zo lang als de nu nog gebruikte beschermer.

De bond bepaalde dat met onmiddellijke ingang de verzekering van boksers die in een gevecht om de wereldtitel volgens de WBC-versie uitkomen, verdubbeld is tot 200.000 dollar (320.000 gulden). De WBC heeft ook een commissie ingesteld, die de nazorg van familieleden van overleden boksers op zich moet nemen. Zij moet ook toezien op oud-kampioenen, die in de problemen zijn geraakt doordat zij medische en andere rekeningen niet kunnen betalen.

Van de drie fataal afgelopen bokswedstrijden die een belangrijk gespreksthema op het congres in Thailand vormen, leidde de partij tussen de Schot James Murry en de Britse titelverdediger in het bantamgewicht Drew Docherty drie weken geleden tot de grootste commotie. Murry kreeg een harde slag op de keel, werd geopereerd, maar overleed twee dagen later in het ziekenhuis. De discussie in Groot-Brittannië over het verbieden van bokswedstrijden werd nog eens aangewakkerd door vechtpartijen die na de fatale knock-out in de zaal uitbraken.

Op de dood van Murry volgden binnen enkele dagen op de Filippijnen twee bokspartijen met dodelijke afloop. In mei van dit jaar overleed na een gevecht de Colombiaanse profbokser Jimmy Garcia; kort tevoren was in Indonesië een bokser overleden. Het was in dat land het vijfde boksgevecht met dodelijk gevolg sinds 1987.