Arafat komt Lea Rabin condoleren

TEL AVIV, 10 NOV. De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft gisteravond tijdens een volkomen onverwacht eerste bezoek aan Israel zijn rouwbeklag gedaan bij Lea Rabin, de weduwe van de zaterdag vermoorde premier Yitzhak Rabin.

Arafat was in het grootste geheim naar de woning van de zwaar bewaakte familie Rabin gebracht. Pas na zijn terugkeer in Gaza werd zijn bezoek bekendgemaakt.

“Ik voel dat ik en de vrede een groot verlies hebben geleden”, zei Arafat in de woning van de familie Rabin in Ramat-Aviv, een wijk ten noorden van Tel Aviv. “Rabin was een vredesheld en ik heb een groot persoonlijk verlies geleden”, zei hij. Lea Rabin antwoordde dat haar man in Arafat “een vredespartner” had gezien en wenste hem succes op het vredespad.

Arafat werd vergezeld door zijn 'minister van economische zaken', Abu Ala (Ahmed Korei), en door zijn adviseur Abu Mazen (Mahmud Abbas), die beiden een grote rol spelen in het vredesproces.

Yasser Arafat heeft er geen geheim van gemaakt dat hij graag de begrafenis van Rabin in Jeruzalem had willen bijwonen. Maar hij kreeg van Israelische zijde te verstaan dat zijn aanwezigheid om veiligheidsredenen en uit politieke overwegingen niet wenselijk was. Arafat werd op de begrafenis vertegenwoordigd door een aantal van zijn 'ministers'.

De Amerikaanse consul Eduard Evington zei tegen vrienden dat Arafat huilde toen hij hem telefonisch over de dood van Rabin inlichtte. Volgens de consul was Arafat zo van streek dat hij Saeb Erakat, een Palestijnse 'minister', verzocht met spoed naar Gaza te gaan “omdat Arafat ineenstort”. De Palestijnse leider kon zijn emoties ook tijdens een gesprek met hem niet bedwingen en huilde voortdurend.

Na de Zesdaagse oorlog in 1967 heeft Arafat onder de neus van de Israelische veiligheidsdienst vermomd een bezoek aan Tel Aviv gebracht. Hij liet zich toen door een taxichauffeur, die hem niet herkende, rondrijden. De Palestijnse leider kwam ditmaal met een helikopter uit Gaza naar Tel Aviv en landde op het vliegveld nabij de woning van de familie Rabin.