Zuidafrikaanse beurs open voor buitenland

JOHANNESBURG, 9 NOV. De effectenbeurs van Johannesburg (JSE) heeft gisteren het lidmaatschap opengesteld voor banken en buitenlandse makelaars. Deze maatregel is onderdeel van een herstructureringsplan om de Zuidafrikaanse beurs aan meer buitenlands kapitaal te helpen. Voor begin volgend jaar staat de installatie van een nieuw handelssysteem op het programma.

De JSE is momenteel, gemeten aan de beurswaarde van de genoteerde bedrijven, de op negen na grootste beurs ter wereld. Toch moet de beurs het doen met de 27ste plaats wat betreft de omzet.

Het aantrekken van buitenlandse effectenbedrijven betekent voor de beurs meer beleggers en daardoor meer omzet. Vele van de 48 lokale makelaars zijn inmiddels gaan samenwerken met effectenbanken als Deutsche Morgan Grenfell, NatWest en Merrill Lynch.

In maart 1996 volgt met de installatie van het automatische handelssysteem ATS, dat ook op de Amsterdamse effectenbeurs in gebruik is, een volgende stap in het herstructureringsplan.

In juli van dit jaar vond al een wijziging van de noteringsvoorwaarden plaats, vooral bedoeld om een beursgang voor bedrijven die in handen zijn van zwarte Zuidafrikanen gemakkelijker te maken. In plaats van een kapitaal van 2 miljoen rand (900.000 gulden) is nog slechts een bedrag van 500.000 rand vereist.

Toch zijn er nog twee zaken die een remmende werking hebben op de beurshandel. Zo mogen Zuidafrikaanse beleggers nog steeds niet in het buitenland beleggen, tenzij de centrale bank een transactie goedkeurt. Verder moeten zij een effectenbelasting van 1 procent betalen op hun transacties. Een speciale regeringscommissie neemt deze impopulaire maatregelen momenteel onder de loep. (Reuter)