Wiesbaden wil opheldering Onderzoek naar rol Duitsers bij invoer drugs; Onderzoek naar rol Duitsers bij invoer drugs

DEN HAAG, 9 NOV. Het openbaar ministerie in Wiesbaden gaat de rol onderzoeken die het Duitse Bundeskriminalamt (BKA) heeft gespeeld bij de import in 1992 van 30.000 kilo softdrugs op Nederlandse bodem.

De Duitse recherche heeft gisteren een bericht bevestigd dat het BKA verantwoordelijk is voor de invoer van de mega-partij softdrugs, die destijds in beslag werd genomen door het IRT Noord-Holland/ Utrecht. Het BKA weigerde aanvankelijk commentaar. Volgens de Duitse recherche ging het om een “gecontroleerd transport” dat onder “permanente controle van justitie plaats heeft gevonden”. Volgens woordvoerder W. Fundermann van het BKA was de operatie in 1992 niet in strijd met nationale en internationale wetten.

Deze krant meldde dinsdag dat het BKA de partij softdrugs eigener beweging uit Pakistan naar Nederland vervoerde met een schip waarvoor de bemanning door de Duitse recherche werd geleverd. Door bemiddeling van een rechercheur van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) werd de partij in Naarden in een loods opgeslagen. Vervolgens werd de Nederlandse politie getipt over de softdrugs.

Deze kwestie - de zogeheten Kolibri-affaire - leidde destijds tot een knallende ruzie tussen enerzijds de Douanrecherche en anderzijds het IRT, die allebei de partij claimden als resultaat van hun opsporingswerk. Het geschil liep zo hoog op dat de Amsterdamse hoofdofficier van justitie, J.M. Vrakking, om een onderzoek vroeg. Dit werd uitgevoerd door de latere IRT-officier van justitie O. van der Veen en had als uitkomst dat de ruzie het gevolg was van een serie misverstanden. Het rapport van Van der Veen, waarin de rol van de Duitsers wordt beschreven, is altijd geheim gebleven.

Nederlandse politiemensen die bij de operatie betrokken waren zeggen dat de 30.000 kilo-zaak illustratief is voor een jarenlange praktijk waarbij het BKA en de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA) grote partijen drugs zelf importeren en op de markt aanbieden in een poging de afnemers te ontmaskeren. Volgens de rechercheurs is de CRI hier jarenlang actief bij betrokken geweest. Het gaat vaak om zulke grote partijen dat de Duitse en Amerikaanse opsporingsautoriteiten in Nederland naarstig op zoek moeten gaan naar mogelijke kopers. Het Tweede-Kamerlid E. Kalsbeek-Jasperse (PvdA) zegt ervan “uit te gaan dat de enquêtecommissie de rol van de buitenlandse drugsbestrijders aandacht zal schenken in haar onderzoek”. Commissievoorzitter M. van Traa en de topman van het openbaar ministerie, A. Docters van Leeuwen, spraken zich deze week al voor zo'n onderzoek uit. De 30.000 kilo-zaak, die destijds leidde tot de arrestatie van 13 verdachten, loopt nog in hoger beroep voor het Amsterdamse gerechtshof. Raadslieden kondigen aan dat ze opheldering zullen vragen over de rol van het BKA en de moord van de informant in de zaak, een Libanees die vorig jaar in Marbella is vermoord.