Voorzichtige start golfers in China

ROTTERDAM, 9 NOV. De Nederlandse golfers Rolf Muntz en Joost Steenkamer zijn de World Cup in China voorzichtig begonnen. Het duo staat na de eerste ronde van het landentoernooi in de middenmoot met een score van min-één, ofwel 143 slagen. Steenkamer ging vandaag de baan van de Mission Hills Golf Club in Shenzen rond in 70, Rolf Muntz besloot zijn ronde met een bogey op de laatste hole en kwam uit op 73 slagen.

“We zijn redelijk tevreden”, zei Muntz na afloop. “Halverwege de ronde stonden we op min-vier, maar ik gooide er daarna nog wat bogeys uit. Het is eventjes wennen aan de greens en de baan. Als je hier in de rough belandt, heb je problemen. De bal zakt dan diep in het gras weg.”

De World Cup is het enige landentoernooi (in totaal 32) waaraan Nederland mag meedoen. Elk team bestaat uit twee spelers, die vier ronden spelen. Hun scores worden opgeteld. Muntz en Steenkamer, die zich over twee weken moeten proberen te kwalificeren voor de Europese toernooi van volgend jaar, danken de deelname aan de gedeelde 19de plaats van vorig jaar. De beste twintig landen handhaven zich, de andere landen moeten eerst voorronden spelen.

De Amerikanen Davis Love en Fred Couples, die het toernooi de laatste drie jaar met overmacht wonnen, zijn ook dit keer de grote favorieten. Zij stonden na tien holes al op min-tien en besloten de eerste dag met 133, gevolgd door Zweden (136) en Schotland (138). Amerika won het toernooi, dat wordt gespeeld sinds 1953, al twintig keer. Australië en Spanje volgen op afstand met vier zeges.

Het leek erop alsof het Amerikaanse team concurrentie zou krijgen van Nieuw-Zeeland. Frank Nobilo (in de Verenigde Staten) en Michael Campbell (in Indonesië) wonnen het afgelopen weekeinde beiden een toernooi en zijn in vorm. Maar vandaag begonnen ze met 142. Zweden, met Jesper Parvenik en Jarmo Sandelin, staat na de eerste van vier ronden op 136, de Schotten Sam Torrance en Andrew Coltart kwamen tot 138.

Het is de eerste keer dat topgolfers een toernooi in China afwerken. De baan, op een uur afstand van Hongkong, is ontworpen door golflegende Jack Nicklaus en bevalt de Nederlanders goed. Het hotel bij de baan, dat vorige week pas gereed kwam, telt echter nog wat kinderziekten. “De eerste dag had ik alleen kokend heet water op mijn kamer”, vertelde Steenkamer. “En mijn airconditioning kon niet uit, zodat het een soort ijskast werd. Andere spelers hadden soortgelijke problemen. Maar de huishoudelijke dienst doet zijn best. Toen ik belde kwamen ze meteen met zijn vijven tegelijk de problemen oplossen. Ze deden er alleen vier uur over.”

In het sterk bezette veld maakt Nederland weinig kans op een hoge klassering. Toch staan de Nederlanders met plezier op de baan. “Het is perfect om hier te kunnen spelen”, zei Steenkamer na zijn ronde. “De Qualifying School over twee weken, waar we onze tourkaart voor volgend seizoen kunnen verdienen, is voor ons natuurlijk bijzonder belangrijk, maar we vinden het allebei prettig om het wedstrijdritme en de spanning vast te houden. Ik speel volgende week nog in Hongkong, kom dan maandag in Nederland aan en reis dinsdag door naar Spanje. Ik heb er vertrouwen in. Ik speel het hele jaar goed genoeg om mijn kaart te halen.”