Voorkeur; Muziek

ISRAELISCH KAMERORKEST Het Israelisch Kamerorkest maakt een tournee door ons land met de violist Jaap van Zweden als dirigent en solist (in het Vioolconcert nr 1 van Locatelli), terwijl de pianist Derek Han optreedt in het Pianoconcert nr 1 van Mendelssohn. Verder op het programma: Pages from a composer's diary van Sergiu Natra en Souvenir de Florence van Tsjaikovski. 12 nov Muziekcentrum Enschede; 13 nov Theater aan de Parade Den Bosch; 14 nov Concertgebouw Amsterdam; 15 nov De Doelen Rotterdam; 16 nov Theater aan het Vrijthof Maastricht; 18 nov Concertgebouw Haarlem; 19 nov De Vest Alkmaar; 21 nov De Maagd Bergen op Zoom; 22 nov Schouwburg Gouda; 23 nov Philipszaal Den Haag; 25 nov Oosterpoort Groningen; 26 nov Vredenburg Utrecht.

REIZEND MUZIEKGEZELSCHAP Het Reizend Muziekgezelschap van Christiaan Bor en zijn internationale vriendenkring tourt de komende weken door ons land met verschillende programma's Kamermuziek. 9, 16, 23 nov Vredenburg Utrecht; 10, 17, 24 nov Concertgebouw Amsterdam; 11, 18 nov Muziekcentrum Eindhoven; 15 nov Zuidland Terneuzen.

GEORGE STAMDe eerder dit jaar op 89-jarige leeftijd overleden Rotterdamse organist George Stam wordt 11 nov 20u herdacht in de Rotterdamse Laurenskerk, waar oud-leerlingen Wouter Blaquière en Kees van Eersel orgelwerk van Stam en door hem geliefde componisten uitvoeren. Zijn vocale jeugdwerk Reveile wordt met bariton Ronald Dijkstra als solist vertolkt door een orkest en het Kamerkoor Rotterdam olv Bob Brouwer. Ton Hartsuiker spreekt een levensschets uit en verder is er de presentatie van de cd 'Hommage aan George Stam'.

MARIA, MADONNA VAN DE OUDE MUZIEK In de Utrechtse Pieterskerk is van 10 t/m 12 nov een weekeinde rond Mariamuziek uit middeleeuwen, renaissance en barok met concerten, lezingen, een workshop en rondleidingen. Inl Stichting Pratum Musicum 030-368906.

C.I.M. FESTIVAL C.I.M. staat voor Contemporary Improvised Music. Tot degenen die zullen optreden behoren de gitaristen Huib Emmer en Hans Reichel, de pianisten Misha Mengelberg en Curtis Clarke, de Engelse bassist Barry Guy, de groep LOOS + gasten, het Forma Fluens Ensemble, het Guus Janssen Ensemble met als gast vocaliste Phillis Blanford en het Tumbquartet bestaande uit de saxofonisten Leo van Oostrom, Albert Beltman, Michiel van Dijk en Peter van Bergen. 8 en 9 nov BIMhuis Amsterdam, 9-11 nov Korzo Theater Den Haag, 10 nov Theater Zeebelt Den Haag. Inl. Korzo 070-3653737, BIMhuis 020-6233373 en Zeebelt 070-3656546.

SABRI BROTHERS Eén van de leidende Sabri Brothers is dood maar er zijn er genoeg over om Nederland nog eens te stichten of te ontregelen met opwindende qawwali-zang van Pakistaanse soefi-huize. 12 nov Paradiso Amsterdam, 13 nov Warande Turnhout, 15 nov Vredenburg Utrecht, 16 nov Oosterpoort Groningen, 17 nov Luchtbal Antwerpen, 19 nov Arsenaal Vlissingen, 20 nov Schouwburg Nijmegen, 21 nov Noorderligt Tilburg.

RADIOHEAD Twee Britpopgroepen vechten om een been, de derde gaat er rap mee heen. Terwijl Blur en Oasis elkaar in de haren vliegen om de vraag wie de beste band sinds The Beatles is, maakt Radiohead verreweg de mooiste muziek. 9 nov Noorderligt, Tilburg, 4 dec Paradiso, Amsterdam.

DAG Superieure retrofunkgroep uit North Carolina veegt de vloer aan met mindere funky stuff-discipelen. 10 nov Effenaar, Eindhoven, 11 nov Max, Amsterdam, 12 nov Tivoli, Utrecht, 13 nov Basement, Rotterdam.

MIKE SCOTT De grootste en meeslepende muziek van The Waterboys heeft het veld geruimd voor ingetogen folksongs in solobezetting. 14 nov Paradiso, Amsterdam.