Voorkeur; Musea

DAVID HOCKNEY De teckels Stanley en Boogie houden de Britse schilder David Hockney al jaren gezelschap in Californië. Op de Hockney-expositie in Museum Boymans-van Beuningen gedragen ze zich als lusteloze vamps die met minimale inspanningen een maximum aan comfort weten te bereiken. Alleen voor een tournedos komt het stel nog in beweging, zo lijkt het. De teckels hebben gezelschap gekregen van een paar 'ink-jet'-bladen, van een reeks 'kubistische' landschappen en van zo'n dertig realistisch ogende stillevens, die vooral Hockney's genegenheid voor bloemen in vazen tentoonspreiden. Museum Boymans-van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. T/m 21 jan 1996, di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

TEKENINGEN Een gat in de hand viel de Haarlemse tekeningen- en prentenverzamelaar jonkheer Hendrik Teding van Berkhout sr. (1830-1904) niet te verwijten. Met een bescheiden beurs bouwde hij een verzameling op die - na zijn dood aangevuld met enkele aankopen door zijn zoon - uitgroeide tot vijfduizend bladen Westeuropese grafiek en zevenhonderdzeventig tekeningen uit de Hollandse school van de 17de tot de vroege 20ste eeuw. Al die tekeningen verdwenen in een zware mahoniehouten kast, waarvan Van Berkhout maar zelden de deuren voor een nieuwsgierige bezoeker opende. Een selectie van tekeningen uit die kunstkast is nu te zien in het Teylers Museum in Haarlem. Een kunstkast gaat open; de mooiste tekeningen uit de collectie Teding van Berkhout. T/m 7 jan. Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di t/m za 10-17u, zo 13-17u.

SALUT AU MONDE - FRIESLAND GROET DE WERELD Al bijna honderd jaar zijn er in Friesland kunstenaars actief die met hun schilderijen willen laten zien dat het Friese landschap bijzonder en mooi is. Waarom hielden de Friezen al die kunst, die toch de lof zingt van hun eigen land, zo lang verborgen? Pas nu zijn hun schilderijen voor het eerst bijeengebracht op een grote expositie in Leeuwarden. Friese landschapsschilderkunst, Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. T/m 20 nov, ma t/m za 11-18u, zo 13-17u.

DE SCHAT VAN LOMBOK Na tientallen jaren is Nederlands meest besproken oorlogsbuit weer te zien. In 1894 veroverde het Nederlands-Indische leger Lombok, zogenaamd om orde op zaken te stellen, maar uiteindelijk met het doel meer dan duizend diamanten, ringen, juwelen en andere kostbaarheden op de inlandse vorsten te veroveren. Lange tijd werd deze smet op het blazoen van de koloniale geschiedenis verdoezeld, nu ligt de schat in volle schitter en glorie te pronken op de tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam. T/m 10 dec. Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di t/m za 10-17u. zo 11-17u.

JAN JANS EN DE KINDEREN Een bewust ongehuwde moeder, een conservatieve opa, een gecastreerde kater en een transseksuele pitbull leveren in Jan, Jans en de kinderen commentaar op de veranderde Nederlandse zeden. In de strip van Jan Kruis, die nu 25 jaar bestaat, is Jans van huisvrouw veranderd in politica. Jan is tegenwoordig huisman en de dochters Catootje en Karlijn zijn van jonge dochters echte mevrouwen geworden. 25 jaar Jan Jans en de kinderen en ander werk van Jan Kruis. T/m 7 jan. Drents Museum, Brink 1 en 5, Assen. Di t/m zo 11-17u.

RODIN Zijn beelden van Rodin blijven mooi, adembenemend mooi, Meesterlijk geboetseerd is de klei, perfect uitgevoerd in brons en gips zijn de modellen. Ze zijn groots en meeslepend, met een hang naar pathetiek. Ze verhullen niets en zijn heel expliciet, tè expliciet. Ze laten niets aan de verbeelding van de toeschouwer over. Twee grote tentoonstellingen over het werk van Rodin in Nederland, een uitzonderlijke gelegenheid om Rodin opnieuw op zijn merites te beoordelen. Dubbeltentoonstelling Rodin in het Paleis Lange Voorhout 74, Den Haag en het Singer Museum, Oude Drift 1, Laren. T/m 14 jan 1996. Di t/m zo 11-17u.

DE SCHATKAMER Het Mauritshuis in Den Haag toont werk van zeventiende-eeuwse schilders uit collecties van particulieren, dat slechts zelden te zien is. Er hangen stillevens en drukke ijsgezichten, maar vooral ingetogen landschappen en interieurs: 'Wat is toch het geheim dat juist dat soort schilderijen, waarop nauwelijks mensen voorkomen, tot de beste behoren?' Uit de schatkamer van de verzamelaar, Hollandse 17de-eeuwse meesters uit Nederlands particulier bezit. Mauritshuis, Den Haag. t/m 7 jan.

DE RODE DROOM 'Hoort, het socialisme komt.' Op de tentoonstelling De Rode Droom in de Nieuwe Kerk wordt het hele rode geslacht in beeld gebracht. De samenstellers hebben duidelijk hun best gedaan om de nostalgie niet te laten overheersen. Zij hebben in de eerste plaats een politieke tentoonstelling gemaakt: chronologisch gerangschikt en onderverdeeld in thema's als PieterJelles Troelstra, volkswoningbouw, gemeenschapskunst, Drees, Indonesië, Nieuw Links en Den Uyl. De Rode Droom: een eeuw sociaal-democratie in Nederland, Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. T/m 26 nov, dag. 11-17u.

EN VERDER Recente schilderijen en aquarellen van Leo Schatz t/m 3 dec in het Joods Historisch Museum in Amsterdam, Amsterdam; Charley Toorop, t/m 18 feb. Kröller Müller Museum, Otterlo; Het Sprekende Lichaam, tentoonstelling over non-verbale communicatie bij mens en dier, t/m 11 feb in zowel het Brabants Natuurmuseum als het Skryption, Tilburg; de Best Verzorgde Boeken van 1994 t/m 12 nov. in het Stedelijk Museum, Amsterdam; schilderijen van de Belgische kunstenaar Luc Tuymans in De Pont, Tilburg; overzichtstentoonstelling Charlotte van Pallandt t/m 10 dec. in Museum Beelden aan Zee, Scheveningen.