Voorkeur; Galerie

MARGRIET SMULDERS Margriet Smulders fotografeert Hollandse dromen en werkelijkheid, die samenvallen in haar eigen gezin. Smulders fotografeert zichzelf, haar man, haar dochter en haar zoon onder een boom op een zomerdag, of slapend in een ouderwets ledikant. Smulders partner Frank Bezemer toont tegelijkertijd houtsnedes en reliëfs. Margriet Smulders en Frank Bezemer: De tuin. Galerie Suzanne Biederberg, O.Z. Voorburgwal 223. T/m 30 nov. Wo t/m za 14-18u.

DE 12 PROVINCIËN Henk Metselaar toont in galerie De Schone Kunsten in Haarlem de eerste resultaten van een ambitieus project, dat in 144 schilderijen moet opgeleveren, 12 schilderijen uit elk van de twaalf Nederlandse provincies. Elke maand bezoekt Metselaar een plaats in Nederland: van Purmerend in Noord-Holland, waar hij in 1993 begon, tot Born in Limburg, van Zuidzande in Zeeland tot Leek in Groningen. De landschappen, stillevens en portretten die hij daarna in zijn atelier maakt, moeten in 2004 een groot, ironisch portret van Nederland opleveren. Galerie De Schone Kunsten, Zocherstraat 1d, Haarlem. T/m 16 dec. Do t/m za 13-17u.

MARIEKE VAN DER LIPPE De domme-blondje-moppen hebben nu ook al hun intrede gedaan in de beeldende kunst. Marieke van der Lippe laat er tientallen zien op een van de video's die ze exposeert in het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam. Van der Lippe solt vaker met karikaturale beelden van vrouwen. Barbie geeft fitness-les en beantwoordt elke vraag met geweldig of fantastisch; Marilyn Monroe discussieert over haar gewicht. Alleen de opnamen van fraai verlichte kermistoestellen vallen uit de toon. Naast deze drukke video's lijken de schilderijen van Anuli Croon extra grijs en stil. Centrum Beeldende Kunst, Villa Alckmaer, Westersingel 83, Rotterdam. T/m 3 dec. Wo t/m zo 12-17u.

MELANCHOLIE Gosse Oosterhof, voormalig co-directeur van Witte de With in Rotterdam, heeft een kleine tentoonstelling samengesteld over de melancholie die nu in de Rotterdamse galerie Donia Cieremans te zien is. Oosterhof, die tegenwoordig een wijnhandel drijft, exposeert er een Château Chasse-Spleen, maar ook stukken van Sigurdur Gudmundsson en Günther Förg, Daarnaast blote meisjes uit eigen collectie gefotografeerd door Harrison Marks en portretten van wielrenners uit de jaren zestig. T/m 3 dec. Benthuizerstraat 60, Rotterdam. Do t/m zo 14-17u.

EN VERDER Schilderijen van Kiki Lamers t/m 2 dec. bij Bloom Gallery, Amsterdam; schilderijen van Erik Pape t/m 18 nov. bij galerie Metis, Amsterdam; Nowhere, installaties van Japanse en Nederlandse kunstenaars t/m 17 dec. bij Apollohuis, Vestdijk 80A, Eindhoven; foto's van Tina Barney en Corinne Noordenbos t/m 3 dec. bij galerie Snoei in Rotterda; La fille aux crêpes (films) van Marijke van Warmerdam bij galerie Van Gelder t/m 29 nov.