Voorkeur: Films

A BRONX TALE Innemend regiedebuut van Robert De Niro naar de autobiografische jeugdherinneringen van Chazz Palminteri, die tevens de rol van de door een negenjarig jongetje van een veroordeling geredde gangster vertolkt. Tegenover hem staat De Niro als hardwerkende vader van het nieuwe Mafia-protégé'tje, dat zich laat charmeren door het charisma van de geslaagde boef. Een genuanceerd portret van een opvoeding in een gezellige en tegelijk gevaarlijke buurt, waar het slechte voorbeeld ook zijn goede kanten heeft. Amersfoort, Onze Lieve Vrouwe.

BULLETS OVER BROADWAY Uitstekend uitgevoerde en geraffineerd geschreven stijloefening van Woody Allen, waarin hij acteurs te kijk zet als egocentrische monsters met de generositeit van een peuter. Alblasserdam, De Wipmolen; Bussum, Goois Filmcircuit; IJmuiden, Witte Theater.

LE BUTTANE Low-budget-film in zwart-wit van Aurelio Grimaldi schetst in reeks losse taferelen liefde en liefdeloosheid in de arbeidspraktijk van een aantal hoeren uit Palermo. Weldadige, vrije, niet-moralistische film in de trant van Pasolini's vroege werk, wekt controversiële waardering. Amsterdam, Kriterion; Zaandam, Theater De Fabriek.

DIE HARD WITH A VENGEANCE Superieure actiefilm van John McTiernan vol verrassingen van uiteenlopende aard. Schurk Jeremy Irons stuurt aangeslagen rechercheur Bruce Willis en diens burgermaat Samuel L. Jackson op vossejacht door snikheet Manhattan. Niet opgeloste raadsels en incorrect uitgevoerde opdrachten leiden tot ernstige explosies. Amsterdam, City (nacht).

ED WOOD Arbeidsvreugde en de persoonlijke voldoening van een onverbeterlijke optimist vormen de voornaamste ingrediënten van de door Tim Burton geregisseerde filmbiografie over de slechtste regisseur aller tijden Ed Wood. Een genereuze ode in ongekunsteld jaren vijftig zwart-wit zoals de geportretteerde het graag zou zien, aan al die ploeteraars in de marge van Hollywood. Amsterdam, Desmet; Sittard, Het Domein; Zevenaar, Filmhuis.

FORGET PARIS De geest van Woody Allen is vaardig over de film die Billy Crystal maakte over het relationele wel en wee van een solitaire basketbalscheidsrechter (Crystal) en een Amerikaanse Parisienne (Debra Winger). Een verrassend scenario, droogkomische dialogen en goede hoofd- en bijrollen (onder meer van Joe Mantegna en Julie Kavner) zorgen voor meer dan een standaard feelgood movie volgens beproefd Hollywood-recept. In 10 theaters.

CLEAN, SHAVEN Experimenteel debuut van Newyorker Lodge Kerrigan reconstrueert de subjectieve wereld van een schizofrene man, die een kindermoordenaar zou kunnen zijn. De gestileerde vorm van de vertelling laat meer zaken in het midden, zodat de kijker veel zelf moet doen. Overrompelende film bevat enkele zeer schokkende scènes. Alkmaar, Provadja.

LIVING IN OBLIVION Perfect getimede en af en toe zeer geestige low-budgetfilm van Tom DiCillo over het maken van een low-budgetfilm. Steve Buscemi speelt een B-regisseur die ervan droomt om gelauwerd te worden 'voor de beste film ooit gemaakt door een menselijk wezen'. Hij wordt tegengewerkt door onzekere medewerkers, een onuitstaanbare hoofdrolspeler, en zijn eigen nachtmerries. Amsterdam, Cinecenter; Apeldoorn, De Gigant.

THE MADNESS OF KING GEORGE Toneelstuk van Alan Bennett dat door Nicholas Hytner met de vaart van de waanzin, ongeforceerd en levendig werd verfilmd. Nigel Hawthorne excelleert als de door een stofwisselingsziekte, met symptomen van verstandsverbijstering gepaard gaande, getroffen Engelse koning in een persoonlijke tragedie van een ruimhartig, verstandig man, die van zijn gezin gescheiden wordt. Amsterdam, The Movies; Nijmegen, Cinemariënburg.

TOT ZIENS Met een bewonderenswaardig oog voor detail maakte Heddy Honigmann een intieme film over de gedoemde liefde van een vrouw en een getrouwde man. Een ingetogen Johanna ter Steege en een sympathieke Guy van Sande geven kleur aan memorabele Hollandse scènes - van een woordeloze vrijage op de fiets tot een bitter-erotisch etentje bij de Chinees. Amsterdam, Alfa en Kriterion; Nijmegen, Cinemariënburg; Rotterdam, Lantaren/Venster; Utrecht, Springhaver.

WALLACE & GROMIT/ DE AARDMAN COLLECTIE 'Hilarisch' is te zacht uitgedrukt voor de avonturen die de perfect uitgevoerde klei-animatiepoppen van Oscar-winnaar Nick Park meemaken. In de selectie van het uit Bristol komende produktiebedrijf behoren het uitvindersduo Wallace & Gromit en de geïnterviewde dieren in de Londense Zoo tot de hoogtepunten. Amstelveen, Filmhuis Uilenstede; Hilversum, Filmhuis.

EN VERDER Batman Forever (in 10 theaters), Clerks (Amsterdam, Apeldoorn, Helmond), Exotica (Groningen, Utrecht), Doornroosje (63 theaters), 101 Dalmatiërs (6 theaters), Pulp Fiction (Amsterdam, Groningen, Utrecht), Reservoir Dogs (Amsterdam, Leeuwarden).