'Uitlevering Schneider'

MIAMI, 9 NOV. De Verenigde Staten leveren de Duitse bouwmagnaat Jürgen Schneider en zijn vrouw hoogstwaarschijnlijk uit aan Duitsland. Rechter William Turnoff oordeelde gisteren in Miami dat er voldoende redenen zijn om aan het uitleveringsverzoek te voldoen. De uitspraak wordt voorgelegd aan het ministerie van buitenlandse zaken, dat de definitieve beslissing moet nemen.

Schneider werd in mei dit jaar samen met zijn vrouw in Miami gearresteerd. Een jaar daarvoor was hij met de noorderzon verdwenen, nadat hij zijn vastgoedconcern liet zitten met ongeveer 6 miljard mark aan schulden. Schneider stelt zijn grootste financier, Deutsche Bank (Duitslands grootste bank), verantwoordelijk voor zijn schulden. De vastgoedmagnaat wordt in Duitsland beschuldigd van fraude en vervalsing van documenten. Hij zou grote leningen hebben kunnen loskrijgen door overwaardering van door hem opgerichte ondernemingen. Zo'n tweeduizend schuldeisers zijn de dupe van Schneiders praktijken.

Schneiders advocaat heeft inmiddels aangekondigd beroep aan te tekenen tegen het besluit van de rechter in Miami. “Deze slag zal doorgaan tot de Schneiders vrij zijn en volledig zijn gecompenseerd,” zo zei hij. Volgens de advocaat is Schneider het slachtoffer geworden van “overijverige” schuldeisers die een bankroet hebben bekokstoofd, terwijl de onroerendgoed-magnaat in het buitenland op vakantie was. (Reuter, DPA)