Staking bij Air France en SAS

PARIJS, 9 NOV. De luchtvaartmaatschappijen Air France en SAS worden vanaf vandaag geconfronteerd met stakingen. Het cabinepersoneel van Air France, alsmede dat van de binnenlandse dochter Air Inter, legt drie dagen het werk neer. De staking bij SAS duurt twee dagen. Volgens de bedrijfsleiding in Parijs zullen de Europese vluchten geen hinder ondervinden van de actie, al zullen er minder vluchten dan normaal worden uitgevoerd. Het is al de achtste keer dat stewards en stewardessen van Air France staken. Zij vrezen voor hun rechtspositie als gevolg van de saneringsmaatregelen waarmee topman Blanc de maatschappij uit de rode cijfers wil halen. Hij wil in twee jaar de produktiviteit met 30 procent verhogen en de beginnerssalarissen verlagen. Bij SAS zal de staking duidelijker merkbaar zijn. Volgens de Scandinavische maatschappij zullen zo'n 30.000 passagiers last ondervinden. Bijna de helft van de vluchten tussen Scandinavische en andere Europese bestemmingen en een derde van de binnenlandse vluchten zullen uitvallen. Het is overigens niet onmogelijk dat de actie bij SAS voortijdig wordt afgesloten, omdat de partijen onderhandelingen voeren in Stockholm. De bonden eisen betere arbeidstijden. (AFP, DPA)