Sony is weer terug in de zwarte cijfers

TOKIO, 9 NOV. Sony is weer terug in de zwarte cijfers. Het Japanse electronica-concern verdiende in het halfjaar dat loopt tot en met 30 september ruim 16 miljard yen (zo'n 250 miljoen gulden). Dat was een aanzienlijk beter resultaat dan het verlies van 310 miljard yen dat in de vergelijkbare periode in 1994 werd geleden.

Dat exorbitante verlies was vooral veroorzaakt door de forse afschrijvingen op de Amerikaanse filmmaatschappijen Columbia Pictures en StriStar die in 1989 werden overgenomen. Over het gehele boekjaar 1994 bedroeg het verlies van Sony 221 miljard yen. De omzet van Sony is in de afgesloten periode eveneens verbeterd.

In het eerste halve jaar van 1995 werd voor een totaal van 2,05 biljoen yen verkocht. Een jaar geleden bedroeg dat nog 1,84 biljoen yen. Per aandeel bedroeg de winst van Sony in de beschreven periode 41,2 yen tegen een verlies van 738 yen in de eerste helft van 1994.

De afschrijving aan goodwill in 1994, die de resultaten zo zwaar drukten, beliepen destijds een bedrag van 265 miljard yen voor de filmstudio's. Daarnaast moest 50 miljard opzij gezet worden voor het afblazen van filmgerelateerde activiteiten, waaronder ook schadeclaims voor het niet nakomen van contracten. De avonturen van Sony in de filmindustrie waren geen succes. Ook voor het eveneens Japanse concern Matsushita bleek de aankoop van het amusementsconcern MCA een kostbaar blok aan het been.

In de eerste helft van dit jaar steeg de omzet van de electronica-divisie met 23 procent. De entertainment-tak bleef daarbij nog steeds achter. De stijging van omzet van die divisie bedroeg 0,3 procent.

Sony heeft de afgelopen periode last gehad van schommelingen op de valutamarkt. Het concern schat in dat het resultaat in het kwartaal dat eindigt op 30 september 24 miljard yen hoger was uitgevallen als de koers van de yen niet zo had gefluctueerd. Tegenover de dollar steeg de yen ongeveer 5 procent, terwijl tegenover de pond 4 procent werd gewonnen. De Japanse munt daalde daarentegen tegenover de Duitse mark met 3 procent. (AP)