Schuster ontslagen, Matthäus traint weer

ROTTERDAM, 9 NOV. Bayer Leverkusen heeft veelvoudig international Bernd Schuster (35) gisteren ontslagen. Schuster had een hooglopende ruzie met trainer Ribbeck, die hem niet meer wenste op te stellen. Voor een andere Duitse voetbalster, Lothar Matthäus (34), lijkt een come-back binnen bereik. De langdurig door een achilleshiel-blessure geplaagde Matthäus zal volgende week de training bij Bayern München hervatten.

Bernd Schuster leeft al geruime tijd in onmin met trainer Ribbeck, omdat hij vindt dat hij te vaak op de reservebank moet zitten. De afgelopen dagen nam het conflict zulke ernstige vormen aan dat Bayer Leverkusen besloot volledig met hem te breken. Zaterdag bleek dat hij ook het vertrouwen van zijn teamgenoten had verloren. Zij besloten toen in zijn plaats Rudi Völler tot aanvoerder te benoemen. Schuster blijft nog wel op de loonlijst staan, maar Leverkusen zal proberen zijn contract, dat tot juni 1997 loopt, af te kopen. Het zou omgerekend om een bedrag van 1,1 miljoen gulden netto gaan. bpHet Duitse voetbal lijkt nu voor Schuster een gesloten boek te zijn. Hij zou willen proberen aan de slag te komen in Spanje, waar hij voor Atletico Madrid, Barcelona en Real Madrid heeft gespeeld. Ook daar gingen aan zijn vertrek ernstige spanningen vooraf.

xpLothar Matthäus, recordhouder op de lijst van Duitse internationals, heeft sinds januari niet gespeeld. Zijn voetballoopbaan leek in gevaar, maar de blessure aan zijn achilleshiel is nu zo ver hersteld dat hij weer mag trainen. Maandag voegt hij zich bij zijn teamgenoten van Bayern München. Wedstrijden spelen zit er voorlopig nog niet in. Matthäus: “Ik zou me zelf voor de gek houden als ik zou denken dat ik dit jaar al zou spelen”.

bpMatthäus, die 122 keer voor het Duitse nationale elftal uitkwam en in vier eindrondes voor het wereldkampioenschap speelde, liep zijn blessure in januari op tijdens een vriendschappelijke wedstrijd. Na een operatie leek hij bij het begin van het voetbalseizoen weer te kunnen aantreden, maar na de eerste training bleek een nieuwe operatieve ingreep nodig. De Duitse bondscoach, Berti Vogts, wekt niet de indruk Matthäus een rol te willen laten spelen in de opbouw van zijn team voor het wereldkampioenschap in 1998. xp