Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Record op Wall Street

NEW YORK, 9 NOV. De koersen van Amerikaanse aandelen zijn gistsren in New York tot recordhoogte gestegen, na twee dagen van lichte verliezen. Het Dow Jones-gemiddelde steeg gisteren met 55,64 punten tot 4852,67 punten en brak daarmee het vorige record van afgelopen vrijdag. De Dow Jones, die eerder dit jaar de grens van 4000 punten doorbrak, is nog drie procent verwijderd van de grens van 5000 punten. Ook de bredere Standard & Poor's 500-index bereikte een nieuwe piek met een stijging van 5,39 punten tot 591,71 punten.

De aandelenmarkt werd gedragen door forse koersstijgingen op de Amerikaanse obligatiemarkt, waar de toonaagevende dertigjarige staatsobligatie steeg met ruim 0,8 punten steeg bij een dalende rendement van 6,31 procent naar 6,26 procent. Die koersstijging was te danken aan de overtuiging dat de regering-Clinton en het Huis van Afgevaardigden een crisis over de begroting kunnen afwenden. Onenigheid over de maximale hoogte van de nationale schuld in de VS zou in principe kunnen leiden tot een financiële impasse waardoor de Amerikaanse staat aanstaande maandag verstek moet laten gaan bij rentebetalingen op obligaties.

Op de aandelenmarkt signaleerden investeerders een accentverschuiving van technologie-aandelen, die ion de loop van dit jaar enorme koersstijgingen doormaakten, naar de blue chips, de traditionele grote beursfondsen op Wall Street. De aandelenindex van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, waar veel technologiefondsen genoteerd staan, won gisteren weliswaar ruim 4 punten op 1.047,94 punten, maar hield de stijging van de andere beurzen niet bij. (AP, Reuter)