Ophef over poster met bloot kind

AMSTERDAM, 9 OKT. Op het paleis van justitie in Amsterdam buigen ze zich over een poster van een bloot jongetje met een videocamera om zijn hals. Is hier sprake van kinderporno?

De Amsterdamse zedenpolitie vindt van wel. “Het gaat hier in feite toch om een poster met een naakt kindje. Dat kan niet”, zegt een woordvoerder. Hij heeft “geen zin om te filosoferen” over de toelaatbaarheid van naakte kindjes in bijvoorbeeld reclame voor luiers. “Wij vinden - en dat wil ik nogmaals benadrukken - dat hier een grens is overschreden.” Fotograaf Th. Manneke vindt dat absurd. “De enige die bij de foto aan seks denkt, is de politie.” Manneke maakte de foto voor het Europese studentenfilmfestival Cinestud 95 in aanwezigheid van de ouders op het strand in Bloemendaal. “De foto gaat over de toekomst van de film: een jongetje dat met de camera opgroeit in een omgeving waar hij zich prettig voelt.”

Manneke had de moeder nog gevraagd een paar broekjes mee te nemen naar het strand. “Maar dat waren van die drukke broekjes. Het moest er zo onbevangen mogelijk uitzien.” Manneke verwacht niet dat de posters in beslag worden genomen. “In het ergste geval moet het piemeltje worden afgeplakt.”