Oost-Slavonië domineert Dayton

ZAGREB, 9 NOV. De Kroatische president, Tudjman, heeft gisteren opnieuw gedreigd Oost-Slavonië gewapenderhand in te nemen als het vredesoverleg in Dayton (Ohio) geen doorbraak oplevert. De kwestie Oost-Slavonië zal de besprekingen in Dayton de komende dagen domineren.

Tudjman vertrok gisteren uit Zagreb naar Dayton. Bij zijn vertrek herinnerde hij op het vliegveld van Zagreb aan de militaire operaties Bliksem en Storm, waarmee de Kroaten eerder dit jaar het grootste deel van het gebied van de Kroatische Serviërs veroverden: “Denk aan wat gebeurde vóór Bliksem en Storm. Wij boden een vreedzame oplossing aan, en we zijn voor een vreedzame oplossing. Maar we kunnen de bevrijding van het laatste bezette gebied niet opgeven. Vier jaar wachten is genoeg geweest.”

Oost-Slavonië is het laatste stukje Kroatië dat zich sinds de oorlog van 1991 nog in handen van de Kroatische Serviërs bevindt. De Kroaten en de Kroatische Serviërs hebben een principe-akkoord bereikt over het herstel van de Kroatische soevereiniteit over het gebied na een overgangsperiode, maar ze verschillen van mening over de tenuitvoerlegging van dat akkoord en vooral over de duur van de overgangsperiode. De Kroatische Serviërs hebben de afgelopen week tot twee keer toe een compromis-voorstel van de hand gewezen en zijn niet verschenen op overleg met de Kroaten en de bemiddelaars Galbraith en Stoltenberg.

In Dayton zal volgens de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, Nicholas Burns, het accent de komende twee of drie dagen volledig op het probleem Oost-Slavonië liggen.

De deelnemers aan het Bosnië-overleg in Dayton blijven zich zeer optimistisch uitlaten over de mogelijkheid van een vredesakkoord. Zowel vertegenwoordigers van de Bosnische regering als de entourage van de Servische president, Milosevic, uitten zich hoopvol. “Er is vooruitgang. We trekken de champagneflessen nog niet open, maar er is zeker vooruitgang. Er lijkt aan alle kanten sprake van grote flexibiliteit en van bereidheid om een akkoord te bereiken”, aldus een bij het overleg betrokken diplomaat. (Reuter, AP)