Koers papierconcern zakt naar dieptepunt van 42,10 gulden; Teleurstelling over winst KNP BT

ROTTERDAM, 9 NOV. Beleggers reageerden geschrokken en verrast op de 35 procent stijging van de netto winst die KNP BT (papier, verpakkingen, distributie) gisteren rapporteerde. De netto winst van het concern, waar 28.600 mensen werken, steeg (vóór aftrek van het dividend op preferente aandelen) met 30 miljoen naar 116 miljoen gulden. Op de effectenbeurs verloor de koers van het aandeel 3,20 gulden en zakte naar 42,10 gulden, een dieptepunt in dit jaar.

“De winst bleef nog onder de laagste verwachting die analisten hadden”, zegt beleggingsanalist F. van Schaik van Barclays de Zoete Wedd. Hij heeft zijn verwachting voor de netto winst per aandeel, het financiële cijfer dat maatgevend is voor de beleggers op de beurs, met een gulden verlaagd naar 5,50 gulden. In het derde kwartaal bedroeg de netto winst per gewoon aandeel (na aftrek van het dividend op de cumulatief preferente aandelen) 3,64 gulden. De netto winst na aftrek van preferente dividend was 107 miljoen gulden. Vanochtend steeg de koers van aandelen KNP BT overigens in een technisch herstel met twee kwartjes naar 42,60 gulden.

Van Schaik schrijft de tegenvallende winstontwikkeling van het concern toe aan de situatie op de Europese papiermarkt. “Het lijkt erop dat de groei van de economie aan het vertragen is”, zegt hij ter verklaring van de onverwachte tegenvaller. KNP is een bedrijf dat met zijn produkten de schommelingen in de economische gang van zaken snel aan den lijve ondervindt. De papierproducenten waren happig om hun produktie in de tweede helft van het jaar uit te breiden omdat de gang van zaken in de eerste zes maanden een aantrekkende belangstelling indiceerde. Dat viel tegen.

De hele keten begon te aarzelen, zo schetst Van Schaik het proces dat uiteindelijk aan de bron bij KNP BT voor afzetdaling voort. De drukkerijen, uitgevers en papiergroothandels hadden zich in de eerste zes maanden volgeladen met voorraden, zagen hun afzet tegenvallen en reageerden met het reduceren van orders en zij gingen tevens op hun opgebouwde voorraden interen. Dat voelde KNP BT in zijn produktievolume. “Deze situatie leidde tot produktiestilstanden”, schrijft het concern in het kwartaalbericht.

In de sector papier steeg het bedrijfsresultaat vóór belastingen en rentebetalingen met 49 miljoen naar 110 miljoen gulden. Deze sector is de grootste activiteit van KNP BT. In totaal was het bedrijfsresultaat van het concern 188 miljoen gulden op een omzet van 3,68 miljard gulden. In de omzet zat in het derde kwartaal een post van 273 miljoen gulden aan eliminaties van leveringen tussen bedrijfsonderdelen, die in onze editie van gisteren abusievelijk werd aangemerkt als een verlies.

De zwakste stee in het resultaat in het derde kwartaal was de sector verpakkingen, die ernstig te lijden had onder afwaarderingen op voorraden. Het bedrijfsresultaat vóór belastingen en rentebetalingen daalde met 26 miljoen naar 39 miljoen gulden. “Een slechter kwartaal hier kan ik mij niet herinneren”, zegt Van Schaik. KNP BT moest de voorraden oud papier, een grondstof voor de verpakkingen, fors afwaarderen nadat de prijzen van oud papier vanaf een “extreem hoog” niveau in het derde kwartaal in snel tempo omlaag waren gegaan. Beleggingsanalist Van Schaik verwacht dat de marges zich in de verpakkingssector in het vierde kwartaal wel kunnen herstellen.

De derde belangrijke KNP BT sector is de distributie, onder meer van drukpersen. Deze sector boekte in het derde kwartaal een 12 miljoen hoger bedrijfsresultaat vóór belastingen en rentebetalingen van 59 miljoen gulden. De distributie draait traditioneel in het vierde kwartaal het beste. Dat is een belangrijk fundament onder de verwachting van KNP BT dat de netto winst in 1995 fors hoger zal zijn.