Kinderagenda

Van Domoor tot Koning Er was eens een kind, dat een heel groot kleed had met gekleurde blokken. Het kleed sjouwde ze altijd met zich mee. Ze noemde het haar sprookjeskleed en bouwde er een huis van voor Hans en Grietje of voor Sneeuwwitje en haar zeven dwergen. Ook droomde ze soms dat ze er op kon vliegen. Later werd het kleed in stukjes geknipt en nam ze zo'n stukje in haar tas mee naar school. Zondag is in 't Voorkamertje van jeugdboekhandel Sylvester zo'n kleed en er worden vier verhalen uit het eerste sprookjesboek uit 1828 van de Gebroeders Grimm uit verteld. Het thema is van Domoor tot Koning. Voor kinderen vanaf 5 jaar. Zondagmiddag 12 november om 15u Rapenburg 17, Leiden. Toegang ƒ 5,-. Res. 071-128658.

Kunstuitleen

Zou je wel eens zo'n mooie tekening uit een prentenboek in je kamer willen hangen? Bij de Kunstuitleen van het Centrum Beeldende Kunst voor kinderen kan je de originele illustraties van kinderboeken lenen uit bijvoorbeeld de boeken van Gitte Spee 'Dag Olifant', 'Big thuis' of 'Brumas', Sylvia Weve 'Drollenschep'. Ook de viertien 'schilderijtjes' van kinderboek-illustratrice Laura Lava' kunnen worden geleend. Het zijn de originele illustraties bij haar prentenboek 'De Horizon'. Het verhaal gaat over een mannetje dat heel erg geniet van zijn mooie uitzicht. Alleen de horizon bederft dit een beetje omdat er dan een vervelende streep te zien is. Op een dag gaat hij op bezoek bij de horizon. Tussen zijn duim en wijsvinger pakt hij de horizon vast, rolt hem op en neemt hem mee naar huis. En dan verandert de hele wereld van het mannetje... Om illustraties te lenen moeten je ouders lid zijn van de Kunstuitleen (ƒ 10,- per jaar). Het lenen kost je dan ƒ 3,- per maand. Kunstuitleen, Trompsingel 27, Groningen. Inl 050-3680168.

Vlinders

Vorige maand is in het Noorderdierenpark een bijzondere vlinder geboren: een aartshertog (Lexias dirtea), afkomstig uit Azië. De mannetjesvlinders van deze soort hebben een hele andere tekening dan de vrouwtjes. Ook in grootte verschillen ze nogal, het vrouwtje is groter dan het mannetje. Nog niets bijzonders dus dusver zou je zeggen. Maar, deze vlinder is zowel een vrouwtje als een mannetje. De linkerhelft van de vlinder heeft de kleur, vorm en tekening van een vrouwtje, terwijl de rechterhelft overeenkomt met die van het mannetje. Het komt bij vlinders vaker voor dat ze een mengeling zijn van een vrouwtje en mannetje. Maar dat de scheiding precies in het midden loopt is bijzonder. De vlinder zelf schijnt het allemaal prima te vinden, hij/zij fladdert er vrolijk op los. Te zien in het Noorderdierenpark, Hoofdstraat 18, Emmen. Inl 0591618800.

Huisjes bouwen

In museum De Stadshof bouwt Bertus Jonkers zijn eeuwige stad 'Gods Olifant'. Op zondagmiddag 12 november van 15-16u kan je hem helpen om de huisjes in zijn stad te maken. De kartonnen huisjes worden met lijm in elkaar geplakt, de daken bestaan uit golfkarton en met wollen draad worden de ramen er op gemaakt. Voor kinderen van 10-14 jaar in de Stadshof, Blijmarkt 18-20, Zwolle. Res. 038-4232616.

Kinderfilmfeest

Op zondagochtend 12 en 19 november kan je in vier bioscoopzalen van theater de Movies in Amsterdam Walt Disney-films en de films Ciske de Rat en Mamma Mia bekijken. Ook zijn er clowns en voorstellingen van het kindercircus Elleboog. De opbrengst is bestemd voor het onderzoek naar spierdystrofie, een ernstige ziekte aan de spieren die sommige kinderen hebben. De spieren worden steeds slapper en werken op den duur helemaal niet meer. De Movies, Haarlemmerdijk 161, Amsterdam. Toegang kinderen ƒ 7,50, volwassenen ƒ 12,50. Res 020-6275062.

Oude Egypte

Rijke Eyptenaren droegen vaak hele vreemde hoofdtooien (een soort hoeden); denk aan Nefretete of aan Toetanchamon. Vaak waren die prachtig versierd met goud en edelstenen. Ook zag je gouden vogels en dieren op hun kleding. In de Werkhoek van het Museon kan je op woensdagmidag 15 november van 13u30-15u30 kiezen of je zo'n hoofddeksel of een mooie kraag met bijvoorbeeld glinsterende materialen wilt versieren. En op zondagmiddag 12 november ook van 13u30-15u30 kan je met gekleurd zand een schilderij maken op de manier zoals Tibetaanse monniken dat doen. Voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Museum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Toegang ƒ 2,50 (op vertoon van een geldig toegangsbewijs). Res. 070-3381383.