In Israel weer joodse extremisten opgepakt

TEL AVIV, 9 NOV. In het kader van een actieve bestrijding van ultra-nationalistische extremisten na de moord op premier Yitzhak Rabin zijn gisteren en vandaag weer enkele leden van de Eyal-beweging (Joodse Strijd Organisatie) gearresteerd. Sedert de moord op Rabin, zaterdagavond in Tel Aviv, zijn nu vijf Eyal-leden, onder wie de moordenaar Yigal Amir, opgepakt. Volgens de legerradio en het persbureau Itim zijn in de woning van Amir bovendien zoveel wapens, waaronder granaten en explosieven, gevonden “dat iedere terreurgroep er trots op zou zijn”.

Ook Avishai Raviv, de leider en oprichter van Eyal, is gearresteerd. “Dit is een politiek onderzoek en een vals arrest. Dit is dictatuur”, zei hij toen hij gisteren voor de rechtbank verscheen voor verlenging van zijn arrest. Evenals Yigal Amir studeerde Raviv aan de Bar-Ilan universiteit. Beiden dienden in de elite Golani-eenheid. Volgens minister van politie Moshe Shahal was er “denken we, een vorm van organisatie om de premier te vermoorden en andere politieke personen, gebaseerd op hun (..) ideologie om het vredesproces te proberen te verhinderen”. Waarschijnlijk komen er meer arrestaties, zei hij.

Op instructie van Shahal en de juridische adviseur van de regering, Michael Ben-Yair, is besloten hard op te treden tegen diegenen die nu nog in het openbaar de moord op premier Rabin om welke reden dan ook rechtvaardigen. Zij worden eveneens met aanhouding bedreigd. Bovendien heeft Michael Ben-Yair alle media gewaarschuwd, op straffe van scherpe sancties, geen ophitsende taal meer uit de mond van extremisten te publiceren. Kranten mogen bij voorbeeld niet meer melden dat een zekere X ergens in het land opnieuw Rabin met Hitler heeft vergeleken. Onder de ministers zijn scherpe meningsverschillen uitgebroken over deze beknotting van de vrijheid van meningsuiting. Jossi Sarid, de minister van milieu, raadde de juridische adviseur van de regering gisteravond aan onmiddellijk op dat besluit terug te komen.

Pag.5: Likud verbrandt zijn materiaal tegen Rabin

Vooraanstaande journalisten zeggen dat de raad van hoofdredacteuren de draconische richtlijnen van de juridische adviseur van de regering niet zal opvolgen. Inmiddels heeft de Likud-oppositie gisteravond al haar propaganda-materiaal tegen Rabin verbrand. Likud-woordvoerders ontkennen dat dit iets te maken zou hebben met mogelijke juridische stappen tegen de partij als gevolg van ophitsende teksten tegen Rabin die nu zijn vernietigd.

Volgens radio Israel is vanmorgen een arbeider uit een textielfabriek op staande voet ontslagen wegens rechtvaardiging van de moord op Rabin. Een inwoner van Kiryat Arba die zich tegenover een buitenlands tv-station ook in die zin had uitgelaten, is gearresteerd.

Rabbijn Yoel Ben-Nun uit de nederzetting Ofra heeft gisteren gezegd na de beëindiging van de zeven dag rouw om de dood van Rabin de namen te zullen bekendmaken van een aantal rabbijnen die tot moord op Rabin en Peres hebben aangezet. Hij sprak tijdens een uitzonderlijke bijeenkomst in Jeruzalem waar verschillende fracties van het religieus-zionisme bijelkaar kwamen om zich over de moord op Rabin te bezinnen. “Ik zal oorlog tegen hen voeren”, riep rabbijn Ben-Nun, terwijl rabbijn Yehuda Amital sprak van “primitieve concepties” in het religieuze onderwijs. “We zijn er schuldig aan een generatie met clichés te hebben opgevoed.” Hij riep op tot het isoleren van de halacha, de joodse religieuze traditie, van het politieke debat.

Syrië heeft gisteren gezegd dat versnelling van het vredesproces in het Midden-Oosten het enige positieve antwoord zou zijn op de moord op Rabin. De Syrische minister van buitenlandse zaken, Farouq al-Shara, zei dit op een persconferentie met de Britse minister van buitenlandse zaken, Malcolm Rifkind. Rifkind pendelt op het ogenblik op en neer tussen Syrië en Israel. Het vredesproces tussen Syrië en Israel was voor de dood van Rabin vrijwel vastgelopen. Waarnemend premier Peres heeft onderstreept het vredesproces te zullen voortzetten.