IN EEN STOEL DE WERELD OVER

Stadsdeelkantoor Slotervaart/Overtoomse Veld, Jan Tooropstraat 15 B, Amsterdam. Inl 020-5511666.

Het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld is het middelpunt van de wereld. Althans, voor wie het bekijkt vanuit de interactieve stoel die sinds deze week in de hal van het stadsdeelkantoor staat opgesteld. De uit een tweehonderd jaar oude walnotenboom gehakte stoel van mediakunstenaar Kees Aafjes kan naar alle windrichtingen draaien. Wie in de stoel zit kan zo de hele wereld 'bereizen', waarbij hij steeds wordt voorzien van informatie over het land waar hij zich bevindt. Een grote lichtkrant aan de muur laat zien waar de reiziger is aangeland.

De voet van de stoel heeft de vorm van de ruwe boom behouden. Maar de zitting die daaruit spruit is gladgepolijst en daardoor onweerstaanbaar. Die stoel vraagt erom aangeraakt te worden en helpt zo wellicht de argeloze bezoeker de angst te overwinnen om er daadwerkelijk op te gaan zitten. Met een klein stuurwieltje op de rechter armleuning is de stoel linksom of rechtsom te bewegen. Een knop op het stuurtje biedt daarna de mogelijkheid om in de gekozen richting 'vooruit' te reizen. Op de lichtkrant ziet men de lijn die men over de wereldkaart beschrijft. Blijft men in een land 'staan' dan verschijnt op een mini-schermpje, dat ook aan de stoel zit, statistische informatie over het betreffende land. Die informatie zal gaandeweg worden uitgebreid, want de kunstenaar nodigt iedere bezoeker uit om gegevens over zijn favoriete plek op de wereld toe te voegen. En daar kan men dan naar toe met het nieuwverworven paspoort, waar men in dat stadsdeelkantoor op zat te wachten.