Hampson superieur in luid requiem van Brahms

Concert: Koninklijk Concertgebouworkest en Groot Omroepkoor o.l.v. Hans Vonk m.m.v. Christine Schäfer, sopraan en Thomas Hampson, bariton. Programma: J. Brahms: Ein deutsches Requiem. Gehoord: 8/11 Concertgebouw Amsterdam. Herhalingen 10, 12/11. Radio: rechtstreeks 12/11 Avro Radio 4.

Het zijn problematische weken voor het Concertgebouworkest: Jessye Norman zegde af, Sir Georg Solti gooide op bruuske wijze zijn programma om en Nikolaus Harnoncourt, die deze twee weken een begin zou maken met het uitvoerige Brahms-programma dat het orkest dit seizoen brengt, onderging twee zware buikoperaties. De verwachting is dat hij in januari weer is hersteld.

Hans Vonk dirigeerde gisteren nu Ein deutsches Requiem, Brahms' ingetogen en troostrijke tegenhanger van de met veel meer uiterlijkheden beladen requiems van Berlioz en Verdi. Het werk klonk vrijwel zonder lyriek in weinig bedachtzame tempi, veelal buitengewoon luid en soms zelf hardvochtig, waarbij het Groot Omroepkoor te vaak een vollopende, massieve klank produceerde.

Lichtpuntjes waren de solistische bijdragen: de plots zorgvuldig begeleide Christine Schäfer, helder zingend met haar in dit werk nog erg jong klinkende stem, en Thomas Hampson, de ontdekking van het Mahler Feest, ook nu weer superieur.

    • Kasper Jansen