GEEN BLEKE SELDERIJ

Hij is allang niet meer bleek, die bos selderij met zijn brede, frisgroene stengels. Slechts de wortelaanzet en het ranke hart hebben tegenwoordig het daglicht ontbeerd en blijven bleek. Stoof zo'n bos in een kruidige tomatencoulis, dat levert een apart bijgerecht op en zeker geen bleke selderij.

Voor 4 personen:

1 bos bleekselderij, ontdaan van blad

3 eetlepels olijfolie

50 gram dikgesneden ontbijtspek, in korte reepjes

40 gram wortel, geschrapt en in plakjes

2 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes

1 grote ui, gepeld en fijngesneden

1 blaadje laurier, verkruimeld

1 blik (400 g) gepelde pruimtomaten

zout

snufje suiker

1 deciliter fino sherry

3 hardgekookte eieren, gepeld en in plakjes

6-8 ansjovisfilets onder olie, uitgelekt

Was de bleekselderij, trek van de buitenste stengels de draden af, snijd alle stengels in stukjes van circa 3 cm, blancheer ze 10 minuten in kokend en gezouten water en giet ze af. Verhit 2 eetlepels van de olie in een stoofpan en smoor daarin onder af en toe roeren op laag vuur spek, wortel, ui, knoflook en laurier gedurende 12-15 minuten, of tot alles zacht en geurig is. Pureer de gepelde tomaten samen met hun sap, kook dit in een andere pan met de resterende olie, zout en een snufje suiker op hoog vuur gedurende 10 minuten tot een lichtgebonden coulis. Schep de uitgelekte bleekselderij door het kruidige groentemengsel in de stoofpan, smoor de stukjes 2 minuten mee, blus alles af met sherry en voeg 2 1/2 eetlepel tomatencoulis (gebruik de rest voor de gardiane, waarvoor spoedig het recept) en een weinig zout toe. Stoof de groente 30 minuten in gesloten pan op laag vuur. Serveer de bleekselderij in een voorverwarmde schaal en garneer met partjes ei en anjovisfilets.

    • Florine Boucher