Export-faciliteit voor Airbus

PARIJS, 9 NOV. De Franse regering ondersteunt Airbus in haar poging om concurrent Boeing in Azië af te troeven. Met garantie van het ministerie van financiën in Parijs kan Airbus Industries gebruik maken van een exportverzekeringsdienst van Cofeca. De Cofeca-regeling is toegesneden op Airbus. De dienst omzeilt banken door rechtstreeks op de kapitaalmarkt voor de vliegtuigbouwer geld bijeen te zamelen. Dat scheelt bancaire kosten. Het grotere risico is voor Cofeca en daarmee de Franse Staat. Die staat garant voor de leningen mocht de koper van Airbussen de rekening niet betalen. De geste komt enkele dagen voor het bezoek dat minister van transport Bernard Pons aan de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Korea brengt. Hij gaat daar vooral heen om Airbus-toestellen te verkopen. (AFP)