EU vreest dominantie VS in communicatie

BRUSSEL, 9 NOV. De Europese Commissie vreest dat de satellietmarkt voor persoonlijke communicatie wordt gedomineerd door de VS en wil dat de Europese Unie een gemeenschappelijk beleid gaat voeren op dit gebied. In een tekst die gisteren werd aangenomen en die zal worden voorgelegd aan het Europese Parlement en de lidstaten onderstreept de Commissie dat het “van het grootste belang is voor de Europese industrie om de gelegenheid te grijpen om deel te nemen aan deze programma's en dat Europese ondernemingen zich moeten verzekeren van een effectieve en vergelijkbare toegang tot markten buiten de Europese Unie”. Op het gebied van telecommunicatie en satellieten in lage en middelhoge banen (700 tot 10.000 kilometer hoogte), die persoonlijke gegevens vrijwel zonder vertraging kunnen doorgeven en ontvanegn, is een ware economische oorlog gaande. (AFP)