Eindhoven wil nieuw museum bij Van Abbe

EINDHOVEN, 9 NOV. B en W van Eindhoven zien af van de voorgenomen verbouwing van het Van Abbemuseum. In plaats daarvan wil het college een nieuw gebouw neerzetten. Dit besluit is genomen, nadat gisteren de president van de rechtbank in Den Bosch had beslist dat de verbouwing voorlopig niet kan doorgaan.

In een verklaring zeggen B en W dat nu wordt gezocht naar een 'parallel geschakelde richting', omdat langer uitstel 'zeer schadelijk is voor het museum'. Gedacht wordt aan nieuwbouw op het achterterrein van het huidige Van Abbe of aan de Smalle Haven in het centrum van de stad. Architect Abel Cahen, die het ontwerp voor het nieuwe Van Abbemuseum maakte op de plaats van het huidige, blijft betrokken bij de nieuwe plannen.

De verbouwing van het Van Abbemuseum, die eigenlijk al vorig jaar had moeten beginnen, is opgehouden door bezwaren van een aantal stichtingen, waaronder de stichting Behoud het Van Abbemuseum. Totdat die bezwaarschriften tot in hoogste instantie zijn afgehandeld, kan de gemeente, tenzij de rechter opheffing verleent van de schorsende werking, geen bouwvergunning geven. B en W zeggen dat het alternatief duurder zal uitvallen. Ze vragen de raad echter ermee in te stemmen.

Voorzitter W. Wernink van de stichting Behoud het Van Abbemuseum zei vanmorgen 'zeer positief' te zijn over de opstelling van de gemeente. “Ik hoop dat ze ons bij de uitwerking van de alternatieven zal inschakelen zodat ze zich niet weer nieuwe procedures op de hals haalt”. De stichting is er, aldus Wernink, voorstander van om achter het museum een nieuw te bouwen. “Dat is altijd ons uitgangspunt geweest”. Achter het museum is plaats, omdat de twintig jaar geleden gerealiseerde aanbouw inmiddels is gesloopt. De stichting wil dat het huidige gebouw wordt gehandhaafd om er, zoals Wernink zegt, “de kroonjuwelen, namelijk de exclusieve kunstwerken uit de collectie” in onder te brengen. Wernink vraagt zich ook af of wethouders uit de gang van zaken niet “politieke consequenties” dienen te trekken.