Damrak in herstel na nieuw slotrecord op Wall Street

AMSTERDAM, 9 NOV. Op de Amsterdamse effectenbeurs heerste vanmorgen een positieve stemming. Het nieuwe slotrecord op Wall Street gisteravond en een hogere dollar hadden de AEX-index rond het middaguur opgestuwd tot 454,58 punten, een winst van 3,27 punten.

AMSTERDAM De grijze nevel van de afgelopen dagen trok vanmorgen op de beursvloer op. Handelaren spraken over een “technisch herstel met een aardige ondertoon”. Ook de obligatiemarkt was vriendelijk gestemd, met voor de staatsleningen gemiddeld winsten van 0,2 punt.

KLM stal de show met een vooruitgang van 1,80 op 56,90. De gerechtelijke procedure die de maatschappij tegen enkele aandeelhouders van Northwest Airlines was daarbij volgens handelaren van invloed. Tevens speelden nog steeds de gunstige kwartaalcijfers mee.

Vast in de markt lag verder Koninklijke Olie met een winst van 1,80 op 196,50. Heineken was 2,30 beter op 283,10 en VNU trok 1,50 aan tot 231, de hoogste jaarkoers. Philips was 1,40 in herstel op 58,10. Het aanbod uit de Verenigde Staten dat de laatste dagen sterk koersdrukkend werkte was volgens een handelaar opgedroogd en enige vraag deed de rest. KNP BT kon zich 6 dubbeltjes opwerken tot 42,70, na de aderlating gisteren.

Op de lokale markt viel een koersstijging van 4,5 procent voor certificaten Nederlandse Participatie Maatschappij op. De prijs werd met 2,50 opgetrokken naar 58. Gouda Vuurvast was 2 beter op 102 en voor De Telegraaf werd 4 gulden meer betaald op 243 gulden, eveneens een hoogste jaarkoers. Vrachtautodealer Beers dikte 3,50 aan tot 252. Op de Europese valutamarkten noteerde de dollar rond het middaguur in Amsterdam 1,5923 gulden, tegen een slotkoers van 15840 gisteren. De koersstijging van de dollar was gisteravond begonnen in New York. In Tokio zette de opmars vervolgens door. Tegenover de yen verloor de dollar terrein.

De door president Chirac aangezwengelde kabinetswijzigingen in Parijs blijven de Franse frank goed doen. De koers steeg verder van 32,455 gulden naar 32,580 gulden. De lire overschreed de 'guldengrens', met een notering van 1,010 gulden per duizend tegen 0,9970 gisteren.

NEW YORK Op Wall Street steeg gisteren de Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen met maar liefst 55,64 punten tot 4852,67 punten, tevens het nieuw slotrecord. Het vorige record, dat dateert van vorige week vrijdag, stond op 4825,57 punten. Wall Street heeft de recordreeks slechts twee dagen onderbroken. Er was gisteren grote belangstelling voor de technologiefondsen, die het gisteren nog sterk hadden laten afweten. Ook de sterk hogere obligatiekoersen beïnvloedden de aandelen positief. De stijging van de obligaties werd toegeschreven aan de hoop dat er binnenkort overeenstemming wordt bereikt over een tijdelijke verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond.

TOKIO De Japanse effectenbeurs had aanvankelijk de stijgende lijn te pakken. Maar een record als op Wall Street, waar de Dow Jones de 4850-grens passeerde, was niet voor de Nikkei-index weggelegd. Door arbitrageverkopen sloot de beursmeter 42,25 punten lager op 17.821,04. Zo'n 350 miljoen aandelen verwisselden van eigenaar.