CMG wil sneller groeien dan de markt

LONDEN, 9 NOV. Het automatiseringsconcern Computer Management Group (CMG) heeft een Nederlandse bestuursvoorzitter, haalt hier 95 procent van het bedrijfsresultaat en 60 procent van de omzet. Toch presenteert CMG zich bij voorkeur als een Britse onderneming. De gisteren verschenen handleiding voor de beursgang - the pathfinder prospectus - die op 1 december zijn beslag krijgt, werd daarom in Londen aan pers en analisten uitgereikt.

Bestuursvoorzitter C. Stutterheim gaf een korte toelichting op het voorlopige prospectus, waarin cruciale gegevens als de uitgifteprijs en het exacte aantal te plaatsen aandelen nog ontbreken. CMG, dat op 1 december tegelijkertijd op de Londense en de Amsterdamse beurs in de notering komt, biedt volgens Stutterheim ten minste 25 procent van het aandelenkapitaal te koop aan, ofwel minimaal 15 miljoen stukken. Daarvan zijn er 3 miljoen nieuw, de rest is nu nog voornamelijk in bezit van de werknemers. ABN AMRO Hoare Govett zal de aangeboden stukken zo plaatsen dat begin volgende maand tweederde aan de Londense beurs is genoteerd en eenderde in Amsterdam. Gevraagd naar de reden van die verdeling wijst Stutterheim erop dat Londen veruit de grootste Europese beurs is. Het is daarom logisch, aldus de bestuursvoorzitter, om daar het grootste deel van die aandelen heen te brengen. Een zeker zo belangrijk argument om dat te doen verzweeg hij: de waardering voor automatiseringsfondsen ligt in Engeland aanmerkelijk hoger dan in Nederland. Op de Londense beurs betalen beleggers voor met CMG vergelijkbare bedrijven circa twintig keer de winst per aandeel, in Amsterdam ligt dat verhoudingsgetal op zestien. Ook, of beter juist, om de opbrengst van de aandelenverkoop te maximaliseren, ligt Londen dus voor de hand. Het leeuwedeel van de stukken zal worden geplaatst bij instituten, zoals grote pensioen- en beleggingsfondsen. De komende weken gebruiken Stutterheim en ABN Amro om de belangstelling van deze partijen te peilen. Zij kunnen tot 29 november aangeven hoeveel stukken ze willen afnemen en tegen welke prijs. Op basis daarvan maakt ABN Amro op 30 november de definitieve prijs bekend en het totale aantal uit te geven aandelen. Voor de particuliere belegger is slechts een klein deel van de aandelen beschikbaar. Om er daar een aantal van te bemachtigen moet de kleine belegger zich tot zijn commissionair wenden, die ze vervolgens vanaf 22 november bij ABN Amro kan bestellen. Particulieren kunnen alleen bestens inschrijven, wat zoveel zeggen wil zeggen dat ze alleen hoeven aan te geven hoeveel aandelen ze willen kopen. Na toewijzing betalen ze de uitgifteprijs.

“Wij mikken op een stabiele groep van aandeelhouders, zodat we na introductie een rustig oplopend koersverloop kunnen krijgen”. Dat motief voerde Stutterheim aan om de stukken in hoofdzaak bij instituten onder te brengen. Het officiële prospectus, waarin een indicatieve bandbreedte voor de uitgifteprijs wordt bekendgemaakt, verschijnt op 22 november. CMG is van oorsprong een Brits bedrijf dat 30 jaar geleden werd opgericht door de deze zomer overleden Engelsman D.J. Gorman. Het heeft zowel in Londen als in Amsterdam een hoofdkantoor. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt inmiddels in Nederland, waar ruim tweederde van de 2.600 CMG'ers werkzaam is.

Financieel topman C. Banks gaf gisteren aan dat CMG voor dit boekjaar rekent op een winst van 19,5 miljoen pond, ofwel circa 50 miljoen gulden. Banks schat dat het dividendrendement over 1995 op ongeveer 2 procent uitkomt. Over de eerste helft van het jaar is al een interim-dividend uitgekeerd van 1,25 pence per aandeel. Op basis van een beursnotering vanaf 1 januari dit jaar komt het totale dividend naar zijn verwachting op 4,8 pence, circa 12 cent. Dat betekent dat Banks uitgaat van een gemiddelde koers dit jaar van 6 gulden. Daarmee wordt duidelijk dat CMG mikt op een uitgifteprijs tussen de 6 en 7 gulden. De marktkapitalisatie van CMG (aantal aandelen vermenigvuldigd met beurskoers) zal na beursgang circa 400 miljoen gulden bedragen. De kosten van de beursgang, zo blijkt uit het voorlopig prospectus, bedragen 4,25 miljoen gulden. Aanvankelijk had CMG al dit voorjaar naar de beurs gewild. Nadat echter een aantal Britse concurrenten vlak na hun introductie met profit warnings kwamen, was het beursklimaat dermate verziekt dat CMG besloot tot uitstel. Daaraan hing wel een fors prijskaartje. Volgens Stutterheim kostte het doorschuiven naar het najaar ruim één miljoen gulden.

In de tussenliggende periode besloot CMG behalve in Londen ook in Amsterdam een notering aan te vragen. Op de Amsterdamse beurs wordt CMG, dat een Britse vennootschap (plc) is, een vreemde eend in de bijt. Het wordt het enige bedrijf met juridisch een buitenlandse entiteit, dat op de lijst van lokale fondsen komt. De Amsterdamse beurs maakte voor CMG een uitzondering, omdat het een substantieel deel van de activiteiten in Nederland uitvoert. De omvang van de automatiseringsmarkt in Europa neemt de komende jaren toe met 10 à 15 procent per jaar. CMG heeft als doelstelling sneller te groeien dan de markt. Om daarin te slagen is het volgens Stutterheim noodzaak veel repeating en recurring omzet te halen. Repeating omzet treedt bijvoorbeeld op na het automatiseren van de belangrijkste werkprocessen van een bank. De benodigde aanpassingen worden meestal ook verricht door de automatiseerder die het systeem ontwierp. Bij recurring gaat het er om behalve het ontwerp en de aanpassingen daaraan ook het onderhoud erbij te mogen doen. De Nederlander Stutterheim ziet de beursgang als uitstekend middel om klanten te winnen: “Het zal the name and fame van CMG vergroten.”

    • Hendrik Jan van Oostrum