CallMax concurreert met PTT-semafoons

AMSTERDAM, 9 NOV. Met ingang van 1 januari 1996 krijgt PTT Telecom te maken met concurrentie op het gebied van semafoons. Vandaag beginnen circa duizend gebruikers met een laatste test van een nieuw type semafoon van CallMax. Deze zelfstandige telecommunicatie-operator koestert grote verwachtingen van het toenemend aantal gebruikers van semafoons. Op dit moment zijn dat er naar schatting 450.000 à 500.000. Op grond van eigen onderzoek verwacht CallMax dat dit aantal de komende tien jaar zal kunnen toenemen tot 1 miljoen. CallMax hoopt de helft van deze markt te kunnen veroveren.

In juni 1994 heeft het ministerie van verkeer en waterstaat CallMax een licentie verstrekt om een tweede semafoonnet in te richten en te exploiteren. De licentie is tien jaar geldig. De deelnemers in CallMax zijn EM-Holding (een groep Nederlandse investeerders die het initiatief hebben genomen), DeTeMobil (een honderd procent dochter van Deutsche Bundespost Telecom AG) en Telesystem International Wireless Services Inc, een Canadese investeringsmaatschappij.

Anders dan bij het bestaande semafoonverkeer maakt CallMax geen gebruik van de bestaande infrastructuur voor de telefoon. In Eindhoven is een computersysteem gebouwd van Canadese makelij dat in verbinding staat met een eigen satellietgrondstation met twee schotels. Deze schotels staan in verbinding met een satelliet van France Télécom op 40.000 kilometer boven de evenaar. Het afgelopen jaar zijn in Nederland 130 zenders geïnstalleerd die de verbinding tot stand brengen tussen de centrale boodschappen-centrale in Eindhoven en de individuele semafoongebruikers.

Het ministerie van verkeer en waterstaat heeft CallMax twee radiokanalen gegeven, een voor Nederland en een voor een groot deel van West-Europa. Het satellietsysteem is dubbel uitgevoerd om een absoluut ongestoord semafoonverkeer te garanderen.

De klanten kunnen kiezen uit heel eenvoudige tot complexe semafoons. De kleinste, van Swiss phone, is uitgevoerd in de vorm van een sleutelhanger en weegt 49 gram. De semafoon met de meeste mogelijkheden is gemaakt bij Philips. Hierop kunnen boodschappen van maximaal 120 karakters worden ontvangen.

Onderzocht wordt nog welke nieuwe diensten goed in de markt liggen, zoals weerberichten, beursberichten en financieel nieuws. De gekozen technologie staat er borg voor dat alle semafoongebruikers cruciale, financiële berichten op hetzelfde moment (kunnen) ontvangen.