BROUWERIJ 'T IJ

Brouwerij 't IJ, Funenkade 7, Amsterdam. Inl 020-6228325.

Tiendejaarsbier heet het en brouwer Casper Peterson is er naar eigen zeggen voor van zijn geloof gevallen. “Normaal werk ik niet met kruiden, maar nu heb ik dat dus wel gedaan”, verklapt Peterson over het bier dat volgende week wordt gepresenteerd. Met het jubileumbiertje wordt gevierd dat Peterson tien jaar geleden in een voormalig badhuis aan de Funenkade in Amsterdam (bij de molen, voor kenners) zijn Brouwerij 't IJ begon. In zijn eigen keuken had hij zich jarenlang al bekwaamd in het brouwersvak, daarbij geïnspireerd door de speciaalbieren die hij uit België kende. In 1985 waagde hij de gok en begon de brouwerij, die inmiddels is uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf, waar tweehonderdduizend liter bier per jaar wordt gemaakt. Het hele jaar door is er Natte, Zatte, Struis, Columbus en Plzen en verder worden er in het seizoen IJ-bock, IJ-ndejaars en Paas-IJ gebrouwen. En nu dus Tiendejaarsbier. De bieren kunnen worden geproefd in het eigen proeflokaal, waar dan ook niets anders wordt geschonken. Van woensdag tot en met zondag is dat lokaal open van 15 tot 20 uur en buurtbewoners maken daar in grote getalen gebruik van. Op vrijdagmiddag om 16 uur wordt er ook een rondleiding door de brouwerij gegeven.