Boy Edgar Prijs voor trombonist Wolter Wierbos

AMSTERDAM, 9 NOV. De trombonist Wolter Wierbos ontvangt dit jaar de VPRO/Boy Edgar Prijs: 25.000 gulden en een plastiek van Jan Wolkers. De onderscheiding, die hem op 6 december door de saxofoon spelende minister Dijkstal van binnenlandse zaken in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg wordt uitgereikt, wordt beschouwd als de belangrijkste in Nederland op het terrein van jazz en geïmproviseerde muziek. Wierbos (38), die twaalf jaar geleden als eerste de Podiumprijs voor Jazz en Geïmproviseerde Muziek kreeg, wordt momenteel ook internationaal beschouwd als een van de meest toonaangevende trombonisten.

Volgens de jury verdient Wierbos de prijs vanwege zijn muzikaliteit en veelzijdigheid. Hij speelde bij Theo Loevendie, Guus Janssen, LOOS en is sinds het ontstaan, tien jaar geleden, verbonden aan het Podiumtrio. Verder geeft hij solo-optredens en speelt hij met Maarten Altena en het ICP Orkest van Misha Mengelberg.